Кратка биографична справка за Петър Кичашки

Петър Кичашки

Петър Кичашки

Юрист, граждански и политически активист. Активен застъпник за правата на хората с увреждания. Избран от президента за член на Комисията за защита от дискриминация през 2017 г. Изпълнителен директор на Института за модерна политика от 2013 г. Роден на 12.07.1989 г. в гр. Видин. Завършва Природо-математическата гимназия “Екзарх Антим I” в родния си град, а след това “Право” в Нов български университет.

Бил е представител на член на Управителния съвет на Асоциацията на рециклиращата индустрия. Петър Кичашки е бивш регионален координатор на Европейската мрежа за независим живот за Южна Европа. В това си качество съгласува действията на авторитетната европейска правозащитна организация в общо 11 държави.

За хората с увреждания

През 2012 г. Петър Кичашки е сред фасилитаторите на младежка сесия за младежи с увреждания. Сесията се провежда съвместно между Европейската мрежа за независим живот /European Network on Independent Living – ENIL/ и Съвета на Европа. Обучението се провежда в Младежкия център на Съвета на Европа в Страсбург. В него се включват десетки хора с увреждания от цяла Европа.

Като активист на хората с увреждания той е участвал в десетки национални и международни акции. В знак на протест се е затварял в клетка пред Народното събрание. Заключвал се е с вериги пред Столична община като протест срещу промените в Наредбата “Асистент за независим живот”, които ограничават достъпа до услугата, ако човекът с увреждане не работи или не учи. В последствие едно от първите решения в Комисията за защита от дискриминация, които защитава, е именно за отпадане на въпросното ограничение.

Водил през годините и спечелил десетки дела за достъпна градска среда за хора с увреждания. Делата си той води пред Комисията за защита от дискриминация. След като бива избран за член на Комисията през 2017 г., Кичашки продължава усилията си в защита правата на хората с увреждания. С негово дейно участие стартира кампанията “Достъпна България”, която има за цел да реализира достъпна среда за хората с увреждания. Кампанията има две посоки – от една страна КЗД започва ударно да оценява достъпната среда и да налага съответните санкции, когато такава среда няма, а от друга страна публични фигури се включват активно, за да покажат, че този проблем е важен на цялото общество. През 2017 г. като част от тази кампания група СкандаУ взимат престижни музикални награди на инвалидни колички в знак на солидарност с хората с увреждания.

Политическа и обществена активност

Петър Кичашки е политически активист, член на гражданското Движение “Модерна България”. През 2013 г. в предсрочните парламентарни избори участва като водач на листата на Движението във Видин. През 2014 г. по време на предсрочните избори е граждански кандидат под номер 21 в листата на “БСП Лява България” в 25-МИР в София. През 2015 г. е кандидат за общински съвет под номер 9 в листата на БСП в столицата. Не е бил и не е партиен член.

През 2014 г. Петър Кичашки е говорител на националния щаб на гражданската инициатива “Модерна България за Честни Избори”. Тя участва с близо 3000 наблюдатели в деня на вота за Европейски парламент. Изготвеният от инициативата доклад от наблюдението на изборите е изпратен до множество национални и международни институции.

Петър Кичашки е ръководител на екипа на Института за модерна политика, който ежегодно на 10-ти декември – Международния ден на правата на човека, представя специален правозащитен доклад за състоянието на правата на уязвимите групи у нас.

Повече за Петър Кичашки може да видите в:

Страница в Уикипедия за Петър Кичашки – https://bg.wikipedia.org/wiki/Петър_Кичашки
Институт за модерна политика – https://www.modernpolitics.org/петър-кичашки/ 
Фейсбук-профил – https://www.facebook.com/peter.kichashki
Контакт с Петър Кичашки – https://kichashki.com/контакт-с-кичашки/ 


Споделете в социалните мрежи