Диагноза: Кифла

24.05.2013

ujasTЗнаете ги, нали? Този тип момичета, които правят патешка физиономия пред огледалото в банята, за да заснемат “epi4nyYyY” снимка за Фейсбук. Този тип момичета, които се кълчотят полу-голи в чалготеката върху неритмичните звуци на вокалнонеспособни чалга-звезди. Забравих салфетките – късат ли, късат салфетки, като че ли от това им зависи живота. Този тип момичета, които носят очила по-големи от лицата им, но за сметка на това ги носят в банята или на дискотека. Знаете ги.

В днешно време кифленският маниер към заобикалящата ни действителност се е превърнал в болест с епидемични размери. Идеята, че сексът продава всичко, както и тоталната манифестация на женски гърди, крака и задни части из всички телевизионни екрани, но най-вече чалга-“културата” изливана с кофи от екрана на една телевизия с високо съдържание на перхидрол и димитровградчанки, са част от причините малките момичета в страната да бъдат тотално промити от тази псевдо-идея, че за да те харесват трябва да изглеждаш глупава. Това представяне на жената като модел за еротични сънища, а не за равноправен участник в обществените процеси е изключително унизителен за модерната жена на 21 век – жената, която работи, управлява, принажда добавена стойност.

Понеже българското общество е тежко патриархално, то всичко това се счита за “нормално”, като за “ненормално” все още се счита жената да работи “мъжки” професии. Признайте си – видите ли жена да кара тролея, най-малкото ще се изненадате.

kif_06

Така заровени в патриархални и отживели принципи, ние загърбихме диалога върху бъдещето на модерната българска жена и затова започна този процес на тежка деградация на младите момичета у нас. Не, че момчетата в тийн възраст са цвете, но за тях май си трябва отделна статия. Има нещо сбъркано в модела на обществен морал – счита се за “нормално” нечия дъщеря да се кълчоти по пилоните в чалготеките, но не е “нормално” да има гей-прайд. “Нормално” е нечия дъщеря да си качва снимки по бельо във Фейсбук, но не е “нормално” да виждате жена да управлява фирма. Образованието ли е виновно, или обществото като цяло – не знам. Знам само, че това не може и няма как да продължи дълго – или ще се оттласнем от социалното дъно, или просто ще се откажем от идеята за хубаво бъдеще.

Споделете в социалните мрежи

7 коментара за “Диагноза: Кифла

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *