Отново побой над лекари

25.05.2013

asdПетък през нощта срещу събота. Овча Купел. На телефон 112 се получава сигнал за непълнолетно момиче с алкохолно натравяне. Тръгва екип на бърза помощ – лекар, медицинска сестра и шофьор. Пристигат на адреса и… са пребити жестоко от 5 мъже и 1 жена – всички мъртво пияни и тежко агресивни. Пристигналата полиция ги арестува, а на екипа на спешната помощ му се налага да потърси медицинска помощ. Все пак се оказва, че непълнолетното момиче е наистина с отравяне, и трябва да лежи в токсикология.

Чуден ден за най-нископлатените медици в спешна помощ в Европа. Мизерни условия, малко коли, ниско заплащане. Спасяваш живот, за да те пребият. Изходите са няколко, но лошото е, че мнозина вече поеха през Терминал 2 към хубавата Европа, и то без да дочакат ние тук да измислим друг изход. Макар че има такива!

Не съм съгласен с въвеждането на допълнителен текст в Наказателният кодекс, който да инкриминира посегателството върху лекари. Не съм съгласен, защото и сега в Наказателния кодекс е забранено да се посяга върху хора по принцип. Дали ще добавим допълнително отежняващо обстоятелство, ако нападнеш лекар, няма значение, ако няма наказание по принцип.

Та, да си дойдем на думата. Проблемът, според мен, лежи в… МВР. Да, правилно четете, в МВР. Не може, повтарям, не може бюджетът на МВР да се мери в милиарди (!), но да не може да се осигури адекватна защита на тези има-няма 40 линейки в двумилионна София. Из страната нещата стоят по подобен начин – малко линейки и за сметка на това – незащитени, но пък с много полиция във всеки град. Нека бъдещият силов министър ревизира този огромен бюджет на МВР и да разберем най-после, защо най-голямото бюджетно перо в страната  води до най-мизерни условия на родните полицаи. Нямат пари за гориво, няма полицаи да пазят реда и да охраняват всички, включително и лекарите, но все пак за МВР има … милиард и отгоре бюджет! Къде отива?

Трябва да се направи анализ, бърз и качествен, за това в кой часови диапазон и в кои зони са ставали най-често произшествия и когато бъде повикана линейка в тези зони… да се отзове и полиция. За всеки случай. Може част от спестените от гигантския бюджет на МВР пари да отидат за купуването на нови линейки и за повишаване на заплатите в сектора. Недопустимо е София да има 10 000 таксита и 40 линейки. Когато един шофьор на такси е нападнат, скача цялата гилдия. Когато един лекар е пребит… това е просто част от черната хроника, която забравяме в момента, в който чуем. Спрете Земята, искам да сляза.

Споделете в социалните мрежи

4 коментара за “Отново побой над лекари

  1. Avatar
    GALQ VAL4EVA
    25.05.2013 at 20:00

    NQMAM DUMI ZA SPE6NIQ CENTAR V NA6IQ GRAD.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *