Ще успее ли днешният референдум в Стара Загора?

26.05.2013

poll

Днес жителите на Стара Загора решават на местен референдум съдбата на полигон “Змейово”. Дали трябва да бъде затворен е въпрос, който трябва да бъде решен от гражданите. Въпросът е дали въобще нещо може да бъде решено на местен референдум?

Знаем от горчив опит – референдумите във Видин за университет и в Бургас за проекта “Бургас-Александруполис”, и то знаем добре, че местните референдуми често са обречени на провал. То, между впрочем, същото съждение може да се ползва и за националните референдуми.

Представителната демокрация, че е в криза, в криза е. Но за пряката демокрация можем да кажем само едно – няма я. Законът за референдумите е така направен, че на практика е невъзможно граждани да свикат подписка за национален референдум. Трябва или партийна централа да стои зад гърба ти, или няколко олигарха да наплатят пари за събирането на подписи. Иначе 500 000 подписа са просто блян и е почти невъзможно да се съберат.

Местните референдуми са изправени пред друг проблем. Подписите на местна почва се събират по-лесно, макар отново да трябва находчивост и ресурс. Проблемът пред местните референдуми е и проблемът пред националните подписки с над 500 000 избиратели – активността. Законът предвижда, че за да е валиден един местен референдум, той трябва да има активност не по-малка от активността на предходните местни избори, т.е. – не може да стане.

Не можем просто да обвиняваме гражданите и тяхната апатичност. Виновни са управниците, които са “родили” този модел на допитване до народа, при който всъщност нищо не питаме народа. Не, че искам да съм лош пророк, но ми се струва, че и старозагорският референдум ще последва съдбата на видинския и бургаския.

Референдумите са крайно необходими. Дали една политическа класа, била тя местна или национална, се допитва до избирателите си, е ясен индикатор за демократичност на въпросната управа. Когато обаче законът е така направен, то всяко допитване до народа се превръща във фарс. Освен ако не се прави в деня на изборите. Тогава картинката би била друга. Уверявам ви, че тепърва ще виждате инициативи за местни и национални референдуми, защото активните граждани не биха се примирили просто да стоят отстрани и да  наблюдават.

Споделете в социалните мрежи

1 коментар за “Ще успее ли днешният референдум в Стара Загора?

  1. Avatar
    vaduc
    26.05.2013 at 15:01

    Със сигурност старозагорският референдум ще последва съдбата на видинския и бургаския, т.е. от решението на гражданите нищо няма да зависи и да се промени. Това е официално обявено още преди да се проведе този референдум. Единствената му цел е да се проучи общественото мнение на населението в посочения регион. Дори 100% от хората в района на “Змейово” да гласуват против полигона, той ще остане. Освен това посоченият обект е с особен статут и съдбата му не може да се решава чрез обществено допитване.
    При видинския и бургаския референдум нещата не стоят по този начин и теоретично те биха могли да имат определена тежест при вземането на дадено решение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *