Националисти, крайни националисти по целия Фейсбук

04.06.2013

националистиЦелият Фейсбук е наводнен от снимки, публикации, кандидат-протестиращи и какво ли още не, което се прави в защита на “българския език” и срещу изучаването на турски в училищата. Чувствам се длъжен да кажа няколко неща по темата, макар да не ми се искаше да се занимавам с този безумен въпрос, но след като стената ми е залята от предложения да протестирам по темата… просто ми дойде в повече.

Драги ми защитници на българския език в училищата – турски, като свободно избираем предмет, се изучава от повече от 10 години. Никакви мераци няма сега да се учи от всички, видите ли. Просто давате възможност на националистите да се бият в гърдите, кой мрази турците повече…

Със същия успех можем да се борим срещу изучаването на иврит, латински, английски, френски, италиански, немски… Защо пък да не забраним да се учи български в чужбина? Току-виж някой тамошен Сидеров се уплашил, че искаме да им завземем държавата!

Иронията ми настрана, но моля ви, просто си проверете фактите преди да стартирате международни революции. Турският е избираем предмет и ако погледнете данните, които се изнасят от МОН, ще видите, че всъщност интересът към този език намалява, защото родителите предпочитат да си запишат децата на английски. Просто програмата на децата е прекалено натоварена, за да отделят време да учат език, който едва ли ще ползват.

Турският не е задължителен. Задължителен е българският. Ако видя още веднъж “haide bratq bylgari, neka ne pozvolim na turcite da ni zavladeqt”, просто не знам. Затова, приятели, наблегнете на български език в училище, а не се чудете какъв псевдонационалистически протест или седянка да си измислите. Да обичаш родината си НЕ значи да висиш във Фейсбук и да подскачаш като чуеш дума свързана с Турция. Да обичаш родината си означава да се бориш всеки ден тя да стане едно по-хубаво място за живеене. Това НЕ включва плюване по форуми и качване на снимчици без дори да сте сигурни срещу какво.

Споделете в социалните мрежи

2 коментара за “Националисти, крайни националисти по целия Фейсбук

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *