Ваня Минева: Общност не се създава със скандирания “ДОЛУ” или “ГОРЕ”

04.06.2013

© CE/EC Flag of Bulgaria 6/12/2003Всеки възпитаник на Софийския университет “Св. Климент Охридски” е патриот по подразбиране. И аз не правя изключение. Нека не бързаме да коментираме текстове от закона, както дяволът чете евангелието.

Задължително избираем предмет означава, че в началото на учебната година детето- заедно с родителя, който с подписа си удостоверява, че одобрява избора на детето си, посочват кой или кои от посочените като ЗИП предмети искат детето да изучава. Когато групата бъде сформирана, тогава посещението по този предмет става задължително- т.е. пишат се отсъствия и има оценка- срочна и годишна. Това е факторът “задължителност”. Във всяко училище се дава подробна информация и списък на предметите, които могат да бъдат избирани за ЗИП (задължително избираема подготовка). Това подробно обяснение е важно, за да се знае и да не се злоупотребява с понятието “задължителност”.

Колкото до родния език- Конституцията на България ни дава правото да се самопределяме. От нашето самоопределяне следват другите ни избори- кои сме, какви сме, как се казваме и как искаме да се казват децата ни. Отнемането на конституционно право на част от българските граждани не ни прави повече българи. Потомците на българи от бившите български западни покрайнини искат двойно гражданство и искат децата им да имат точно такива часове по БЪЛГАРСКИ ЕЗИК в сръбските училища, в които учат. Привилегия, която СА ИМАЛИ по времето на Тито. Скоро имаше акция за събиране на българска литература за потомците на българи в Молдова. В Испания държавата КУПУВА БЪЛГАРСКА ЛИТЕРАТУРА за децата на нашите емигранти там- за да могат тези деца да изучават РОДНИЯ СИ ЕЗИК. И не се страхуват, че някой ще им подмени испанския патриотизъм. Не отричането на правата на другите ни прави БЪЛГАРИ.

БЪЛГАРИ НИ ПРАВИ ВСИЧКО, КОЕТО УТВЪРЖДАВА ПОЗНАВАНЕТО НА РОДНАТА НИ ИСТОРИЯ, ЛИТЕРАТУРА, КУЛТУРА, ФОЛКЛОР. Не рушенето и отрицанието ще ни запазят като българи, а ПАЗЕНЕТО И ПРЕДАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК, ТРАДИЦИИ, ВЯРА И КУЛТУРА. КОЙ НИ ПРЕЧИ ДА ГО ПРАВИМ? Нека да опитаме да насочим енергията си не към викане на “ДОЛУ”, а към това да помогнем там, където наистина се работи за БЪЛГАРИЯ. Не са малко хората, които без лозунги всеки ден работят за БЪЛГАРСКОТО. Огледайте се и ще ги видите.

Споделете в социалните мрежи

1 коментар за “Ваня Минева: Общност не се създава със скандирания “ДОЛУ” или “ГОРЕ”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *