Диагноза: Разбирач

05.06.2013

разбирачиИма в България един тип хора, които си мислят, че знаят всичко. Това са хората, които не излизат от кръчмата, но са най-велики от великите. Това са хората, които знаят по-добре от Бербатов, как се рита топка, по-добре от Apple как се правят телефони и по-добре от Мерцедес как се правят автомобили. Да, ще си говорим за разбирачите.

След големия интерес, който бе предизвикан от моята гражданска диагноза към кифлите / цък тук /, реших, че ще продължа със социалния анализ на определени типове от българското общество. На въпроса дали не е самонадеяно да поставям диагнози, искам да кажа, че това са обществени диагнози, граждански диагнози и не ги поставям аз. Просто щриховам типа човек, пък после вие сами можете да решите дали да сложите някой ваш познат в тази категория. Ако, разбира се, смятате, че такива хора няма, и че нещо не съм прав – ще се радвам (даже много!) да ме опровергаете.

Това са хора, които знаят, и разбират всичко. Повечето от тях всъщност не разбират от нищо, но това е недоказуемо в техните очи. Повечето от тях са простовати и арогантни, хора, които никога няма да кажат възпитана или интелигентна дума, които никога няма признаят грешка. Случва ми се често да споря с такива в ежедневието си. Това са хора нетолерантни, хора, склонни към лъжи, измами и заблуди, само да излязат прави.

Единствената причина българите да не правим секс с половинките си на площада е, че веднага ще се намерят мераклии да ни обяснят, как не се прави така и ще искат да ни покажат, как се прави наистина. Гледах онзи ден телевизия и видях моя близка, която защитаваше гей-прайда. В студиото я бяха изправили срещу едни хорица точно такъв тип – твърдяха, че гейовете били склонни към педофилия, че било заразно, че били болни, че трябвало да се лекуват. Този род неандерталски глупости. Те се правеха на по-разбиращи от нея, какво е добро за нея! Точно за такъв тип хора говорим. Такива, които са склонни да запалят къщата на съседа от турски произход, само децата му да не учат майчин език, избран от тях в училище, такива, които ще ти повтарят, че за теб е най-хубаво да си нормален… като тях. Агресивни, шумни, арогантни и разбиращи от всичко.

Той знае, че гейовете са болни, той знае, че турците трябва да бъдат изгонени, той знае, че “инвалидите” трябва да бъдат съжалявани, той знае, че Бербатов не умее да играе, той знае, че всички политици са маскари, той знае… всичко. Алеко ги е диагностицирал много преди ние, с вас, да се сетим за това. Неговият Бай Ганьо е диагноза, символ и поличба. Имаме много ганьовци в обществото си. Такива, дето ако влезеш в спор с тях, ще стане като да се бориш с прасе в кочина – и двамата ще се изцапате, но на прасето ще му хареса.

Въпросът тук е, какво да ги правим тези разбирачи? Да се оставим ли? Да не се занимаваме с тях? Не знам, още не съм си отговорил на този въпрос. От една страна няма смисъл да спориш с такива хора и да се опитваш да ги ограмотиш. От друга… ако си замълчиш, не излизат ли те победители? Ако истината се крие в ъгъла, то не тържествува ли арогантната и посредствена лъжа? Аз все още намирам сили да споря с Ганьо, но още не знам има ли смисъл. А вие?

Споделете в социалните мрежи

6 коментара за “Диагноза: Разбирач

 1. Avatar
  05.06.2013 at 15:56

  Няма да ги гърмим г-жо Петрова, макар да ми се иска понякога ; ).

  Антоне, аз мисля, че все пак ориентацията е личен въпрос и трябва да имаме толерантност към това, което представляват околните. Аз лично имам много приятели с различна сексуална ориентация и гледам да съм съпричастен в техните борби за права.

  Иначе да – понякога е голяма загрявка да поспориш с тиквеник. 😀

 2. Avatar
  Антон З.
  05.06.2013 at 14:13

  Хомосексуалността съществува от хиляди години, при хора и животни. Науката трябва да обясни, какво е и що е. Дали е остатък от еволюцията, нещо което се придобива изкуствено, генна мутация, отроче на психиката и още бол теории. Смятам че най-добрата позиция, трябва да е неутралност примесена с известно разбиране. Относно ‘разбирачите’, нямам коментар, но понякога е хубаво да си потренираш дебаторските умения в сурова среда 😀

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *