С джип върху две места за хора с увреждания…

07.06.2013

parkiraneГорната снимка е била заснета вчера на паркинга на един хипермаркет. Този джип паркира най-необезпокоявано върху 2 (две!) места за хора с увреждания. Изрично попитах – шофьорът е бил як мъж без никакви видими увреждания.

Това е част от безумната система в България. Мнозина си накупиха т.нар. “сини талончета” и паркират, където пожелаят. Талоните може да са на бабите им, но какво от това. Столична община проверява имаш ли талонче, не имаш ли увреждане. И по този начин хиляди хора се снабдиха с талони, и започнаха да паркират на местата за хора с увреждания.

Аз съм с увреждане и нямам син талон. Не искам да имам, защото с моята количка се предвижвам също толкова бързо, колкото и всички останали и нямам нужда колата ми да паркира близо до входа. Има хора обаче, които се придвижват с канадки, патерици и бастуни. Те не могат да извървяват дълги разстояния и имат нужда да спират на удобни места. Това е една от причините да не спирам на такива места – не искам да го заемам, пък това е мой личен избор да не се ползвам от тази “привилегия”.

Има хора обаче, които нямат избор. Те имат нужда и трябва да паркират на сини места. Но това често е невъзможно, защото синьото място е заето я от джип, я от лимузина. Преди време снимах полицейска кола спряла на синьото място. Цялата система с паркирането на хора с увреждания има нужда от рестарт.

Хора като този с джипа… също имат нужда от сериозен рестарт. Дали ако ползва патерици, или рингова количка за един ден, няма да проумее каква глупост е сторил? Дано не му се налага. Пък нека тези, които им се налага… да си спират в ъгъла на паркинга. Тъкмо паркингът ще преповтори обществото ни – тарикатите се уреждат на централни места, хората с увреждания си седят в ъгъла.

Споделете в социалните мрежи

2 коментара за “С джип върху две места за хора с увреждания…

  1. Avatar
    07.06.2013 at 11:27

    Има го и номера някъде по снимките, ама и да го публикувам няма да му дойде акъла…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *