Не можем да вярваме, докато не сме сигурни в честността на изборите

07.06.2013

trustПрокуратурата днес показа пред медиите, как откритите в печатницата на общински съветник от ГЕРБ бюлетини, всъщност са не 350 000, както се предполагаше, а 480 000. Кой знае, колко ще излизат още. Прокуратурата твърди, че са били за цялата страна. Манипулацията е навсякъде.

Случая с бюлетините беше едно от най-скандалните неща по време на избори… въобще. Затова и излязохме с протест пред ЦИК в деня за размисъл – искахме институциите да гарантират честен вот. Е, те не го направиха. Нямаше честност в тези избори, а вече виждаме, че триста и петдесетте хиляди бюлетини са били всъщност половин милион! А колко още е имало други?

Не вярвам на Борисов и Цветанов, които обясняват по най-глупашкия начин, че не познават собственика на печатницата. Вярно, че имат стотици общински съветници, и съм сигурен, че не познават и половината, но не може да не са познавали точно този. Човекът все пак притежава една от най-големите печатници в България, която освен това печели поръчката да печати бюлетини за изборите. Виждате ли, колко е очевидно? Не, това не е така, защото някой ги е натопил. Очевидно е, защото просто са си повярвали, че никой няма да ги пипне.

Не вярвам и сигналът да е бил случаен. Не вярвам и прокуратурата случайно да ги хваща точно в деня за размисъл. Въобще в тази голяма партия шах няма случайни ходове. Истината е, че политическата върхушка открадна правото на гражданите да вземат решение.

Фалшивите бюлетини, СРС-тата, купуването на гласове, купуването на партии-сателити… всички тези и други трикове докараха гражданите до трайно състояние на негласуване. Имаме нужда от смяна на този модел на управление. Имаме нужда отново да вярваме, че поне изборите са честни. С това трябва да се занимават Орешарски и 42-то Народно събрание. Защото ако не променят това, всичко друго губи смисъл. Няма ли честни избори, няма как да вярваме на тези, които избираме. А не вярваме ли, не гласуваме. Щом не гласуваме, малцината избрани не ни представляват и не работят за нас, а за себе си.

Споделете в социалните мрежи

1 коментар за “Не можем да вярваме, докато не сме сигурни в честността на изборите

  1. Avatar
    vaduc
    08.06.2013 at 5:59

    И да гласуваме, малцината избрани пак няма да работят за нас, а за себе си! Това се доказа категорично през десетилетията! Единствен изход от тази абсурдна ситуация е промяна на избирателната система, въвеждане на 100% мажоритарен вот и образователен ценз за избирателите! Докато това не се случи действителността в България ще продължава да е неприятна за мнозинството.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *