Пеевски…

14.06.2013

Image_1144360_126Събират се вече облаците на лошите политически решения върху главата на новото правителство. Днешното назначение на Делян Пеевски за шеф на ъпгрейднатата и подсилена ДАНС е скандално и изключително притеснително.

ДАНС, при все че “погълна” ГДБОП и отново се превръща в мегаструктура под прякото управление на изпълнителната власт, вече е под ботуша на Делян Пеевски. Защо това е притеснително? По няколко прости причини. Пеевски е юрист със спорни качества, бил е известно време част от разследващите органи, също така е бил и известно време в управата на пристанище (?!), бил е и зам.-министър, а в момента е спряган за медиен магнат и собственик на редица телевизии, вестници и онлайн издания. Не крие връзките си със скандалната банка на Цветан Василев, от където всъщност той черпи финансиране за медийните си проекти. Пеевски беше в младежката управа на НДСВ и стана известен с това, че за човек на неговата възраст вече е натрупал сериозно публично и финансово състояние. Близък с поп-фолк звезда, чийто клипове (в холивудски стил) финансира, Пеевски притежава редица имоти из страната, като къщата, в която пребивава се охранява като “Форт Нокс” – задънена улица в елитен квартал, на входа на улицата стои винаги джип с охрана, пред входа на къщата – също. Високи огради, камери, охранители. Ето това е новият шеф на най-влиятелната служба в страната.

Намирам за много странно това назначение. Първо, сигурен съм в липсата на експертни качества на Пеевски в сферата, която ще оглавява. Второ, притесняват ме връзките и зависимостите на Пеевски, които са публично достояние. Трето, намирам за необяснимо защо Орешарски си слага такъв воденичен камък на врата – той не може да не знае, че Пеевски е неконтролируем и е невъзможно да се очаква от него кой знае какво подчинение към премиера. Следователно Пеевски е сложен там, за да направи нужните захвати към властта. Ако е научил едно от ГЕРБ, то е, че компромати се събират лесно, ако държиш службите в ръце, пък ако имаш медии, компроматите лесно се разпространяват.

За съжаление предстои да бъде изключително интересно в тази сфера. Вместо да има успокояване на духовете, реформа в системата, за да се гарантира повече сигурност на гражданите… ние скочихме от трън, та на глог, че може би и по-висок. Защото може да ми вярвате в едно – Пеевски няма да защитава правата на гражданите. Е, може би някои по-близки “граждани”…

Споделете в социалните мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *