София – еманацията на управленското безхаберие

06.12.2014

9c5ccdfbed7ec52fe2c617023133437e

Разстоянието от вкъщи до офиса е точно 2,1 километра. Гугъл твърди, че средното време за вземане на това разстояние е 6 минути с автомобил. За сметка на това тази сутрин успях да взема това разстояние за… 45 минути.

Онзи ден пък ми коства 55 минути. Това е така не заради факта, че София е твърде голям град или пък защото е твърде гъсто населен. Бил съм в далеч по-големи градове, никъде такова разстояние не е отнемало толкова много време. Никъде обаче не съм виждал подобна безумна организация на ремонтите в един голям град.

Ако вървиш с кола от Съдебната палата към Централна гара, най-логично и кратко ще ти бъде да минеш по бул. “Мария Луиза” и Лъвов мост. Чудесно. Само че никъде по протежение на това разстояние няма да видите и една-единствена указателна табела, от която да личи, че кръстовището на Лъвов мост е затворено. Поради това на практика е затворен и целият бул. “Сливница”. Поради това ул. “Цар Симеон” е задръстена отвъд разумното. Придвижването от “Константин Величков” по “Тодор Александров” към центъра пък отнема повече от час. Разстояние, което в друго време пряко сили би коствало 20-25 минути. И всичко това е вследствие на затворения Лъвов мост и тежката, имам чувство, че и многовековна, реконструкция, която тече на това възлово кръстовище.

“Но при всички случаи най-късно на 46-ия ден ще отворим движението, каквото и да им струва това. Ако трябва, ще работят денонощно, но трябва да се приключи в предвидените срокове. По-рано може, но по-късно не може”, заяви Йорданка Фандъкова, когато от Столична община представяха проекта за реконструкция на Лъвов мост. Това тя изрече на 04.06.2014 г. Днес е 111 ден от започването на възловия ремонт, а краят му не се вижда. Зам.-кметът по транспорт на София пък “оптимистично” заяви, че ремонтът ще приключи в края на октомври или началото на ноември. Хората, живеещи в района, започнаха да качват клипчета в Интернет, от които се вижда как ремонтирайки от фирмата изпълнител режат асфалт положен преди месец. Междувременно се появи инициативен комитет от граждани, интелектуалци и експерти, който твърди, че по време на ремонтните дейности в района са унищожени ценни исторически находки, датиращи от римско време. Според експертите на мястото, където днес се извършват ремонтите, лежат останките на античен стадион от времето на император Константин и доказателство за това са свидетелските показания на археолози, извършили заснемане на откритите артефакти. Въпреки това ремонтът тече с пълна сила. Впрочем живеещите в района разказват как имало открити римски колони, но багерите бързо са минали през тях, за да заметат историята под килима и да няма спиране на проекта. Защо никой не е направил анализ на възможните исторически находки в района, не е ясно.

Липса на табели, задръстване по всички близки улици, които изнемогват да поемат трафика от затворената “Сливница”, основателни съмнения за унищожени исторически ценности, закъснение в строежа и тежки затруднения не само за живеещите в района, но и за всички, които по една или друга причина преминават през София.

Пълна мистерия е и фактът, че Лъвов мост претърпя основна реконструкция преди малко повече от две години, а днес всичко се прави на ново. Заради новата тогава спирка на метрото, кръстовището беше отново затворено за месеци, беше полаган нов асфалт, който сега се разрушава, за да се положи нов, бяха сложени нови тротоарни плочки, които сега са счупени, за да се сложат нови и т.н и т.н. Защо тогава не построиха и метро, и кръгово – никой не може да ви каже. Може би, защото тогава някой е взел едни пари за строеж и асфалт, пък сега някой трябва да вземе други пари отново за строеж и асфалт.

Ето така се прави инфраструктура по модела “ГЕРБ”. Трошим нещо изградено, за да изградим ново, за да го строшим отново и после отново да го изградим. И така чупим, правим, чупим, правим, а междувременно една фирма взима пари за чупене, после за строене, после пак за чупене, после пак за строене и така едно брауново движение ни струва многократно над това, което би струвало, ако се прави наведнъж.

После обаче има лъскава фасада и от ГЕРБ разчитат хората бързо забравят, че това лъскавото им е струвало повече отколкото реално могат да си позволят. Но зад лъскавата скъпотия прозира едно тежко, унищожително безхаберие. Защото пари за Лъвов мост и къде ли още не в този град се изливат с кофи, но когато се излеят 2 кофи вода в София, столицата ни става Венеция на Балканите. На Ларгото се пресича с гондола, с която можете да обиколите целия град. Канализацията е запушена, улиците са реки, автомобилите ни се превръщат в клас “Амфибия” и плават ли, плават. Да не говорим, че идилията се завършва от обикалящи камиони, които мият улиците, докато навън се изсипва проливен дъжд. На този модел на управление трябва да кажем “Ресто!”.

23.09.2014 г.

Споделете в социалните мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *