Балтимор се успокои, но чергата вече е запалена

24.06.2015

356c56c6c9eddc7098afaa8a2234ed06

30.04.2015

Втора поредна вечер гражданите на Балтимор, щата Мериленд, спаха спокойно. Бунтовете бяха преустановени, но как и на каква цена? Еднократни действия ли бяха, или тепърва ще гледаме подобни злокобни картини, идващи отвъд океана? А у нас защо стана така, че онези, които иначе не млъкват за нарушени човешки права, където и да е по света, замълчаха оглушително за Балтимор?

Какво се случи?

На 12 април 2015 г. полицията в Балтимор арестува чернокожия 25-годишен Фреди Грей за притежание на сгъваемо ножче. Докато го превозват до полицейското управление, Грей изпада в кома и бива приет в спешното отделение с тежки наранявания на гръбначния стълб и ларинкса, а седмица по-късно умира от раните си в болницата.

Шест полицаи биват отстранени докато тече разследването, а полицейският комисар Антъни Батс обявява, че полицаите са забравили да сложат колан на Грей и това е предизвикало травмата му, въпреки че автомобилът не е претърпял катастрофа. Това, разбира се, е очевидна измишльотина, която е отречена и от очевидец на ареста, който разказа, че полицията е приложила повече сила “от необходимото”. Опашатата лъжа, че липса на колан в патрулна кола може да доведе до кома и смърт вследствие на жестоки травми на гръбначния стълб и ларинкса, взриви Балтимор.

Как се успокои Балтимор?

След като полицията беше хваната от медиите да замерва протестиращи с камъни, след като очевидно не съумя да се справи с напрежението в града, се наложи властимащите да прибегнат до услугите на Националната гвардия на САЩ, която пристигна с тежка техника и множество гвардейци, които наложиха и задължителен вечерен час. За последно Националната гвардия е ползвана в Балтимор през 1968 г., след като новината за убийството на Мартин Лутър Кинг отново отприщва вълна от насилие по улиците на града.

Балтимор се успокои, но чергата вече е запалена

Балтимор се успокои, но това не важи за страната като цяло. Само снощи са арестувани над 100 души в Ню Йорк, които са участвали в безредици в града. В Денвър са арестувани други 11 човека, протести са обявени и в Синсинати, Филаделфия, Сиатъл, Портланд, Орегон и Оукланд.

Всички тези протести са подхранени не само от полицейското безобразие в Балтимор, но и от серия подобни “случайности” в Лос Анджелис и Фъргюсън (Мисури) през изминалите месеци. През лятото на миналата година полицай уби чернокожия 18-годишен младеж Майкъл Браун във Фъргюсън, което също предизвика вълна от протести в цялата страна. Случаят във Фъргюсън дори доведе до специален доклад на правосъдното министерство, който онагледи тежките расови предразсъдъци на полицията в града. Само за пример – с население от 67% чернокожи 93% от всички арести, извършени от полицията, са на афро-американци. През март тази година пък в Лос Анджелис полицай буквално разстреля чернокож бездомник без да има видима причина.

За съжаление, това е само върха на айсберга. През септември миналата година полицай убива 22-годишния чернокож младеж Джон Кроуфорд, докато той държи играчка автомат в магазин на “Уолмарт”. Полицаят вижда чернокожия с “автомата” и го застрелва на място. През 2013 г. невъоръжен чернокож мъж на име Джонатън Феръл претърпява пътен инцидент посред нощ. Уплашен и търсещ помощ, Феръл започва да чука по вратите на намиращите се наблизо къщи. От една от тях излиза въоръженият полицай Рандъл Керик и изстрелва 12 куршума по 24-годишния Феръл, като 10 от тях попадат в целта и го убиват на място. За жалост, такива примери има много.

Защо?

След атентатите през 2001 г. САЩ се превърна в държава, в която връх взеха “ястребите”. Онези, които защитават тезата за “сигурността над свободата”. Силно се завишиха бюджетите и правомощията на всички видове правоохранителни служби. Средствата за подслушване и държавно наблюдение също се увеличават експоненциално след 2001 г. За съжаление, Белият дом явно е позабравил думите на един от бащите основатели на САЩ – Бенджамин Франклин, че този, който заменя основна свобода с временна сигурност, не заслужава нито свобода, нито сигурност.

Освен растящата полицейщина обаче има и друг изключително важен фактор – бедността. Каза го и президентът Обама, когато онзи ден си прекъсна пресконференцията с премиера на Япония Шиндзо Абе, за да коментира бунтовете в Балтимор. Огромна е безперспективността и отчаянието в широки обществени кръгове в САЩ. В много тежко образователно, финансово и здравно състояние се намират мащабни слоеве от обществото основно намиращи се в бедните квартали с преобладаващо чернокожо население или в кварталите на латиносите.

Според официалните данни на американското правителство в най-голямата икономика в света живеят над 45 милиона души намиращи се под линията на бедността. 42 милиона са лишени напълно от здравни грижи, а цели 2,5 милиона деца са бездомни. Тази пронизваща бедност ще води до все по-големи и задълбочаващи се социални неравенства. Да имаш такива нива на бедност, но същевременно да харчиш милиарди за президентски кампании (кампанията на Барак Обама за президент на САЩ през 2012 г. е похарчила 1,107 млрд. долара, срещу 1,238 млрд. долара похарчени от кандидата на републиканците Мит Ромни), да даваш стотици милиарди за поддържане и подклаждане на войни (за 2014 г. разходите на САЩ за армията се равняват на 610 милиарда долара) е несправедливост, която много американци не приемат. Най-малкото, защото е демонстрация на грижа за интересите на военно-промишления комплекс, а не за интересите на обикновените американци. Това е истинската оценка за неолибералния провал в САЩ.

А ние?

И докато все повече американци осъзнават и разбират колко несправедливо е потъването в гигантски разходи за война, но оставянето на цели слоеве от обществото да потъват в хронична бедност, какво правят родните “стожери” на демокрацията? Направих си труда да обходя стените във Фейсбук на глашатаите на морала и знаете ли какво видях на тема Балтимор? Точно така – нищо. Пълно и лицемерно мълчание. Нека да разиграем следното мисловно упражнение – представете си, че някое руско малцинство, а такива в Русия има много, се вдигне на такъв бунт в защита на човешките си права. Какво мислите, че ще се случи? Вече си представям как пръстите на родните въртиопашки ще ги заболят от писане на гневливи статуси в защита на демокрацията и срещу злото идващо от земния Мордор – Кремъл.

Трябва да сме гневни от нарушаване на човешките права, няма спор! Но да си мълчиш, когато се нарушават човешките права на хора на Запад, а да се скъсваш да коментираш нарушения на човешките права на Изток, това е лицемерие, което не мога да преглътна. Задълбочаващото се неравенство в САЩ е бомба със закъснител, която вече започна да избухва в лицето на поставилите я ястреби в Белия дом. Харесвам Америка, но не Америка на корпоративния диктат и неолибералната вакханалия. Предпочитам Америка на всички онези, които се противопоставят на този порочен модел. В този смисъл – нека не позволяваме на служители на корпоративна Америка у нас да ни продават илюзията за неолибералното величие. С тази работа вече е свършено. Остава и малцината останали заблудени да го осъзнаят.

Споделете в социалните мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *