Ще бъде ли одобрен Брет Кавано?

30.09.2018
Върховният съд в очакване на своя евентуален нов обитател. Ще прекрачи ли неговия праг съдия Брет Кавано?
Върховният съд в очакване на своя евентуален нов обитател. Ще прекрачи ли неговия праг съдия Брет Кавано?

Брет Кавано, кандидатът на Доналд Тръмп за върховен съдия, се превърна в “ябълката на раздора” преди предстоящите междинни избори в САЩ. Ще бъде ли одобрен той за този изключително висок пост въпреки огромната пропагандна война срещу него? Това е въпрос с твърде много неизвестни. Но нека поне се опитаме да намерим неговия отговор.


Защо назначението на Брет Кавано е важно?

Изборът на върховен съдия в САЩ винаги е акт с огромен политически заряд. Първо, мандатът на върховните съдии е пожизнен. Второ, те държат в ръцете си огромна власт. Те могат да пренареждат цялата съдебна практика, да тълкуват Конституцията и въобще да държат под контрол останалите две власти – изпълнителната и законодателната. Ако кажем, макар и опростено, че Върховния съд на САЩ държи повече власт от българският Конституционен съд, Върховен касационен съд и Върховен административен съд взети заедно, едва ли ще сме много далеч от истината.

Допълнително назначението на Брет Кавано придобива още по-сакрално значение с оглед на политическата ситуация в САЩ. Президентът Доналд Тръмп е подложен на пропагандна война, на която никой, никога, никъде не е бил обект. Причината за това е, че той е част от друго идеологическо течение, което е върл опонент на глобалистите, които владееха американската политика в последните 3 десетилетия. В този смисъл изборът на Кавано е стрес-тест за кабинета “Тръмп”.

Картината става още по-замъглена, когато си дадем сметка, че всъщност цялата каша около Брет Кавано е част от предизборната кампания в САЩ. В момента Америка е пред междинни избори, които или ще затвърдят политиката на Тръмп, или ще му отворят много нови фронтове. Впрочем, за пръв от… винаги, има реален шанс партията, която владее Белия дом да спечели и междинните избори. Точно и затова е тази истерия срещу Кавано. Просто става дума за избори. Демократите ще направят всичко, за да очернят администрацията и да редуцират шансовете на републиканците да победят. Но да се върнем на Брет Кавано.

Какво се случи?

След като Брет Кавано премина детайлен проучвателен процес, след като бе проверяван и всеки и всички… се появиха едни стояли в скрина 36 години обвинения за евентуално сексуално посегателство. Стигна се до свидетелстване пред Конгреса. Появи се и втора обвинителка. Появиха се и редовните циркаджии, които искат да се качат на политическия влак, стреляйки по най-голямата мишена в момента – Брет Кавано. 

Изслушването на Кавано и неговата (основна) обвинителка в Сената се превърна във фарс. То не бяха протести, то не бяха крясъци, то не бяха истерии. Да, изслушването, на което Кавано се представи блестящо, премина. Но съмненията, подхранвани от либералните медии, витаят във въздуха. Трябва да се подчертае обаче, че тези “съмнения” са политически инструмент. Глобалистите не за пръв път прилагат практики по “политики за лично унищожение“, но това е друга тема. Поради огромният натиск президентът Тръмп нареди ФБР да направи цялостно проучване (не “разследване”, както го представят българските медии и CNN, защото в хипотетичните деяния на Кавано няма повод за разследване!).

Къде е Тръмп в картината?

До момента президентът Тръмп категорично подкрепя съдия Кавано и не дава знаци за отдръпване. Същевременно обаче Тръмп е в много сложна ситуация. Той отново е в същата обстановка от преди две години. И сега, и тогава, му се наложи да води война на два фронта – със собствената си партия и с демократите. Причината – много републиканци все още са проводници на “дълбоката държава”.

Затова за него предстоящите междинни избори са шанс да разчисти терена. И поради това той подкрепя Кавано, но не може да си позволи да се включи твърде енергично в процеса, защото тогава рискува медиите да се ожесточат дори повече (ако това е възможно) срещу него, което би могло да рефлектира и върху подкрепените от него кандидати. Към момента той заявява подкрепа и чака демократите да истеризират ситуацията до непоносимост. Което вече виждаме, че се случва. Тогава, според мен, Тръмп ще “намачка” демократите в свой стил. Но за да се случи това е необходимо да приключи разследването на ФБР и то да покаже, че обвиненията срещу Кавано са измислица.

Тогава машината около Тръмп ще се завърти на пълни обороти в публичното пространство. За момента няма съмнение, че теренната работа в Сената Тръмп я върши доста умело. Спечели подкрепа на множество ключови сенатори и дори хлъзгавия републиканец Джеф Флейк от Аризона да не подкрепи Кавано, гласовете ще са 50 на 50 и вицепрезидентът ще има право да се намеси и да наклони везните. В момента битката обаче е толкова за Сената, колкото и за публичното мнение.

Според последното проучване на Фокс, преобладаващо американците не одобряват избора на Кавано. Проучването обаче е правено точно в пика на пропагандната война срещу съдията. Очаквам, че ако ФБР се произнесе бързо и категорично в подкрепа на Кавано, съотношението на силите бързо ще се обърне.

Ще стане ли Брет Кавано върховен съдия?

Това е въпрос за един милиард долара, на който все още никой няма точен отговор. От моята камбанария, ако Тръмп е решил проблемите си във ФБР и проучването на службата покаже, че Кавано е чист, тогава шансовете се увеличават значително. Битката в Сената е на всяка крачка. Сделките хвърчат във въздуха като конфети. Извиват се ръце, използват се мръсни похвати. На война, като на война.

Но Тръмп е добър войник. Най-добрият на терена в момента. Според мен той ще надделее и Кавано ще бъде одобрен. Но дори и да се стигне до блокиране в Сената, Тръмп ще използва това, за да вдъхови и мотивира избирателите си. Ако Брет Кавано стане върховен съдия, това ще е успех за Тръмп. Поредният. Но ако не стане – Тръмп пак печели. Защото тогава цялата страна (че и целия свят) ще са видели как демократите използват всички мръсни тактики, за да спрат процеса по “Making America Great Again”. Едно блокиране, особено толкова истерично, кресливо, грозно и циркаджийско, каквото виждаме в момента, ще подпали избирателите на републиканците и те ще накажат демократите в предстоящите избори. 

Ще поживеем и ще видим.

Автор: Петър Кичашки

Споделете в социалните мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *