ГЕРБ vs. Конституцията

24.03.2012

Откакто правителството на Бойко Борисов пое юздите в Министерски съвет се забелязва една постоянна битка на ГЕРБ с Конституцията на България. За този има-няма три годишен период Конституционният съд е обявил за противоконституционни около 20 нормотворчески инициативи на управляващите. Все пак, колкото и да не им се иска на някои, живеем в правова държава и дори, и състава на Конституционния съд да се избира от политическото представителство, има някои правила и норми, които не бива да бъдат прескачани. Явно ГЕРБ често забравят тази азбучна истина, та се налага да им се напомня, че не може да се погазват основни права на гражданите, макар и често да им се иска да го правят.

Като започнем с мераците към частните пенсионни фондове, преминем през необжалваемите актове на КАТ и стигнем до последната развръзка със Закона за управление на отпадъците, сме свидетели на едни постоянни опити да се правят някакви неща на принципа “ако мине”. Значи “ако мине” ще национализираме частни фондове, “ако мине” ще налагаме глоби без обжалване и “ако мине” ще реорганизираме пазара на скрап така, че да останат само няколко “правилно” подбрани играча на пазара. Ето така ни работи държавата – на “ако мине”. Те, видите ли, са длъжни да пробват да погазят основните ни права, пък ако стане работата, добре дошло, ако ли не… какво пък толкоз.

Лошото е, че българското управленчество, към днешна дата, категорично отказва да се учи от собствените си грешки, какво остава за чуждите. Те със завидното упорство на 5 годишно дете, не искат и не искат да разберат, че не може да качват държавата на главата си, па макар и да са в нейното управление в момента. За да докажа тезата си ще помоля да видите стенограмите на Комисията по околна среда и води, където на последното заседание депутатите от ГЕРБ, водени от мнозинството си, гласуваха българския гражданин и съвестен данъкоплатец да не може да получава пари срещу металната си отпадъчна собственост.

Интересно ми е как ли ще реагира Конституционния съд, когато до него стигне този казус, което неминуеми ще се случи, и когато този съд ще трябва да разгледа мерака на управляващите да направят така, че гражданите да не могат да се разполагат свободно и да търгуват възмездно със собствеността си. Тази собственост, чиято неприкосновеност е гарантирана от Конституцията на страната. Пък и освен това, тази собственост ще се предава на държавата (общината в случая) без пари, което много ми прилича на нечий мокър сън, в който някой ще се взема парите ни, защото металната суровина е именно това, без да дава нищо. Perpetuum mobile. От нищо-нещо. Само че сънищата, дори и мокрите такива, рано или късно свършват и идва времето, в което трябва да погледнем реалността в очите.

Не може политиките да се правят на “ако мине”. Не може висш идеал на политиките да е гражданите да са константно мачкан субект. Не може политиките да са противоконституционни. Политиките се правят от политиците и ако тези политици не могат да провеждат читави политики, то просто ще сменим политиците. И това упражнение ще го повтаряме, докато не се появят нормалните политики. Лошото е, че до тогава ще се пържим в казан от некомпетентност, безочие и арогантност.

Споделете в социалните мрежи

1 коментар за “ГЕРБ vs. Конституцията

  1. Avatar
    24.03.2012 at 10:41

    много интересен блог, с нетъпрение очакваме нови публикации, продължавайте да пишете и да споделяте тук с всички нас, поздрави и до скоро

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *