Тежките приказки на Тежката артилерия, която май си е стандартна флоберка

25.03.2012

Десислава Атанасова a.k.a. Тежката артилерия, както се самообяви, още недовлязла в Министерство на здравеопазването и вече почна с тежките приказки. Безспорно положението там ще е доста тежко до края на мандата. Тежката артилерия се изказа три пъти и трите изказвания бяха доста тежки. Самообявяването тактично ще го пропуснем покрай ушите си, но другите работи просто бяха доста тежки, за да ги изпуснем. Първо тя каза, че реформа няма да има, защото не е имало. Второ каза, че ще спре издаването на лични карти на хората, които не са си платили здравните вноски. Колко ли по-тежко ще става?

Това с реформите е ясно. Няма как да има изолирани реформи някъде, след като цялото правителство е анти-реформаторско. С риск да повторя доста хора ще кажа, че и този параход ще потъне, защото цялата му пара отива в свирката. Всичко са едни тежки приказки, тежки показни акция, но далеч избягване от тежките за решаване въпроси. Много по-лесно е да говориш, отколкото да правиш. Прощавайте, ако греша, но Тежката артилерия, която все по-рядко ще наричам Десислава Атанасова, не беше ли председател на комисията по здравеопазване в Парламента? Последният път, когато проверих, България бе парламентарна република, в която властта идва от народа и неговите преки избраници, които се позиционират в хубавата сграда на Народно събрание. Следователно вината за липсата на реформи не я носят само предишните трима (!) на поста Министър на здравеопазването, но и нашето народно представителство в Парламента, което включва и Тежката артилерия на ГЕРБ. Още повече, пък тя бидейки Тежка артилерия, следва да има силно лоби в управляващите и би следвало нейната дума да се чува. Иначе не е никаква Тежка артилерия, а си е една доста стандартна флоберка.

Относно административната лустрация на хората, които по една или друга причина не са си платили здравните вноски, мога да кажа, че това също си е доста тежка приказка, изказана типично по ГЕРБерски, т.е. съвсем неподготвено. Вече споменах за битката на ГЕРБ с Конституцията ( цък тук ) и е очевидно, че една такава мярка, ако има неблагоразумието да мине през Парламента, просто ще падне в Конституционния съд, защото е очебийно противоконституционна. Това е поредния пример за чисто механичното, инженерно мислене на управляващите. Те отказват и отказват да погледнат същината на проблемите и предпочитат постоянно да атакуват метастазите, вместо да изрежат тумора. Не могат ли, не искат ли да разберат, че неплащането на здравни вноски е следствие, а причината е калпавото здравеопазване. Не може да не предлагаш нищо, но да искаш всичко в замяна. Когато управите здравеопазването, тогава ще се повиши и събираемостта. В едно управление трябва да се борят причините, а не следствията, иначе се затваряме в кръг от тежки приказки, които за съжаление не са подплатени с тежки действия.

И така, лъкатушейки между обвинения към предишните, пък дори и предишните да са си били пак тези сегашните, и говорене за противоконституционни законодателни инициативи, ГЕРБ бавно, но сигурно си отива от политическата сцена. Многото говорене, малкото работа, много тежките позиции, които са просто параван, зад който няма никаква позиция, аргумент или теза, със сигурност ще доведе и тези месии към политически крах. Този мач вече сме го играли. Лошото е, че и тези като си заминат, ще сме загубили още четири години от живота си. А няма кой да ни рефинансира това изгубено време. Няма тук такъв Сребърен фонд, в чиято хазна да бръкнем и да си го възстановим. Затова като дойдат избори, трябва да мислим каква попара ще си надробим, защото ще я сърбаме в следващите четири години.

Споделете в социалните мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *