Дискриминация или … ?

25.03.2012

Видин има лоша ПР слава на много нива. Последният скандал е с етикет на чалга и с дъх на недомислица. Говоря за това, че хореографът Методи Филчев направи постановка с децата от състав “Ансел” на песен на Азис в Община Видин в чест на дамите от Общинската администрация по повод 8-ми март. И изведнъж стана голямо мазало. И дори започна да се говори за дискриминация към ромите и какво ли още не. Ще изкажа скромното си мнение, като човек занимавал се дълги години с борба срещу дискриминацията – скандалът се случи затова, че песента е на Азис, а не затова, че децата са от ромски произход.

Проблемът с дискриминацията на всякакви хора, които са уязвими по една или друга причина, е че вместо да работим за едно приобщаващо общество, където има всякакви хора, ние просто противопоставяме една социална група на друга. И започват интересите. И започват политическите дивиденти. АТАКА, които се опитват да съживят залязлата си вече партия, се опитват да яхнат вълната и то как – с остро питане от парламентарната трибуна. За съжаление тук говорим за неспособност да се достигне ядрото на проблема. Министър Игнатов не успя да отбие атаката на АТАКА с този прост факт, че децата са си нормални и това няма никакъв етнически дъх, но все пак чалга в залата на Общинската администрация е нередна. Но министърът просто каза, че няма лошо щом децата това искат и че това е начинът те да бъдат приобщени.

Цялото общество настръхна и то защо? Защото деца са играли на чалга на публично място! Това е казуса. Тук няма ромският привкус, който се опитват да му придадат от АТАКА и в който, някак си без да иска, се намести и правителството. Последователната позиция би била да се каже, че не е редно децата да танцуват на чалга песен.

Обществото ни не иска това, то не иска да се стига до сърцевината на проблема. Просто си подхвърляме темата за ромската дискриминация като горещ картоф. Никой не иска да създаде общество, в което няма значение дали си етнически ром, турчин, евреин, българин, дали си с различна сексуална ориентация, дали си човек с увреждане. Ние предпочитаме да си заравяме главата в пясъка и да разделяме хората на някакъв си принцип – хората с увреждания трябвало да си седят с хора с увреждания, ромите трябвало да общуват само с роми и други подобни глупости. Това е целият казус. Ще се разгранича от позицията на министъра – съжалявам, но детски ансамбъл, в които танцуват само деца от ромски произход по никакъв начин не кореспондира с модерната социална политика. Напротив – Европа застава на позицията, че обществото трябва да е шарено. Трябва децата от български етнически произход да могат да си общуват, танцуват, играят и излизат с деца от ромски етнически произход. Когато това се случи, няма да вкарваме лъх на дискриминация при всеки казус. Истината е, че ако това беше ансамбъл от деца от всякакъв произход, скандал пак щеше да има, но щеше да е насочен не към децата, а към това защо е подбрано да танцуват на чалга.

Споделете в социалните мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *