Аз не искам да чистя България за един ден!

28.03.2012

Не искам да чистя България за един ден! Още по-малко искам да чистя България за много дни! Честно казано, въобще не искам да чистя България! Аз моята част от уговорката съм я свършил – първо, моят отпадък си го изхвърлям на правилното място, второ платил съм си и то доволно и предоволно, този отпадък да се обработва правилно. Значи освен, че аз не цапам държавата, освен че си плащам тя да се чисти, но някак се очаква от мен и да я чистя физически. Няма да стане!

Знам ги всичките приказки за гражданството. Било гражданска позиция и проява на култура да се чисти. Било активност, видите ли. Съжалявам за острия си език, но ще кажа – бла-бла! Глупости на търкалета! Аз съм гражданин и при това претендиращ за последователност. Моята позиция съм я показвал не един и два пъти и то от години. Заставам на тезата, че да се очаква от мен, като представител на гражданското общество, да ходя и да чистя занемарени градинки е недомислица и популизъм. Въобще цялата работа е доста гнила.

Знаете ли колко пари дава българският данъкоплатец за управление на отпадъците? Не знаете? Не сте единствени – никой не знае. Мога да заявя, че ресурсът е повече отколкото за здравеопазване и образование взети заедно и никой не може да ме обори, защото няма точна цифра никъде. А знаете ли колко са начините, по които българинът плаща за оползотворяване на отпадъците? Не претендирам за изчерпателност, но – такса смет, продуктова такса, такса депониране, наказателна такса депониране, парите на ПУДООС, капиталовите по прилагане на №8 в бюджета, допълнителните, предприсъединителната програма ИСПА, оперативна програма “Околна среда”, държавните банкови гаранции за целево взети заеми и целевите общински. До тук – 11 различни начина. Единайсет различни начина! Държавата прибира парите ни по 11 различни начина за управление на отпадъците.

До тук добре, ще кажете. Да, държавата взима много пари и по много различни начини, но те се вземат, за да се свърши работа и ние ще ги даваме тези пари, за да ни е чиста държавата. Да, но за съжаление – не. Държавата освен, че взима ненормални пари, тя и не върши нищо срещу тях. И в доказателство само ще отбележа, че България е страната в Европа, която депонира най-много отпадък (под депонира разбирай – заравя в земята), като в процентно изражение си говорим за над 90%. Над 90% от отпадъка вместо да се рециклира и обработва, той се депонира. В Швеция този процент е под 5. Да, ама има го и дежурният аргумент, че Швеция е богата държава. Това, обаче е фалшива теза – Швеция е богата именно, защото си употребява ресурса правилно и защото е разбрала, че отпадъците са ресурс, който може да бъде оползотворен и от този ресурс да изкарат пари. Държавата там разсъждава как да изкара пари, затова е богата. Нашата намира разнообразни начини да харчи пари без да преследва ефект от тях и затова е бедна.

На пръв поглед кампании от рода да чистим България, пък било то за ден, за два или за седмица, са интересни, но когато знаеш цялата картина, те просто изглеждат несъобразени със средата. Знаейки колко пари излизат от джоба ми, за да се чисти България и знаейки колко много отпадъци депонираме, аз никога не бих излязъл да чистя в акция. Защото какво излиза на края? Ние им платихме, те оставят страната да тъне в мизерия, като след това се очаква ние да сме тези, които все пак трябва да почистят. Няма как да стане.

Споделете в социалните мрежи

26 коментара за “Аз не искам да чистя България за един ден!

 1. Avatar
  Радина
  18.05.2012 at 15:33

  Такааа…
  …до всички ентусиасти участващи в горепосочената кампания
  Първо: аз не си изхвърлям боклука, където не му е мястото. никогиш!
  Второ: Редовно се случва да чистя нечия чужда мизерия, при това не един ден в годината и без да ме дават по тв-то
  Трето: Събирам разделно откакто има шарените кофи за боклук.

  Някой да ми каже нещо, как пък така не искам да взема участие в инициативата на бтв-то на културата?

  Хора, цялата тази работа е толкова гнила, че няма накъде. Да- една идея по-чисто ще е на следващия ден. Но не трябва ли средствата да оправдават целта, а не целта да оправдава средствата. Демек който е трябвало да си свърши работата, да си я свърши. Да му се търси сметка, да има гняв и негодувание. А не разни заблудени люде да чистят някому мизерията, че и после да слушат Графчето и да гледат балета на Слави и да мааат с ръце. И вместо да се приберат вкъщи с горчивина и яд, че за пореден път някой се гъбарка с тях, да си легнат приятно уморени, и с усмивка да си помислят ” еее, види се светлина в тунела”. Да ама, само тая дето идва отзад…

  не не не не

  А междувременно бтв-то ще раздухва до другата година, как видиш ли възпитава хората и те вече са отговрни към околната среда. Мама и тати не са ли те научила на това, съмнявам се, че и Ани Цолова да ти се явне гола с фараж в ръка ще промени нещо.

 2. Avatar
  Nic
  16.05.2012 at 19:37

  Ами не чистете, ходете си в боклуците… Всъщност, прави сте, ако става дума само за един ден “почистване” – пак ще си ходите в боклуците.

 3. Avatar
  16.05.2012 at 16:24

  Здравейте,

  Прочетох всички коментари преди моя. И във всички тях има истина. Всеки един от колегите писатели преди мен под един или друг формат е споменал за мисленето ни като общество, като нация и чисто и просто като характер и индивидуалности.

  Аз участвах в кампанията защото не мога да ходя из мизерия. Това е.

  Относно многото коментари че трябва хората, на които плащаме да чистят съм съгласен също. Лошото е, че всеки е сам за себе си. Почти не видях някой да спомене ние(като аз и приятелите ми, аз и роднините ми, аз и съседите ми и тн). Всички пишат тук обаче като стане време да се действа малцина се решават. Какво ще стане, ако спрем да си плащаме такса смет, ако не ни е чисто, данъците на колата, ако улицата, на която живеем прилича на лунен пейзаж. Държавата ще ни съди, ще ни спре всичките тези услуги, това мисля че ще стане(ако има някой по разбиращ от мен може да ми помогне да отговоря на този въпрос). Та защо ние да не се съберем и да не осъдим държавата. Какво ни пречи…? Мисленето ни пречи!

  Същото мислене, което ни пречи да правим забележка на хората, които замъвсяват, а след това да ги плюем в Интернет по форумите и в социалните мрежи.

  Пречи ни личния пример(тоест липсата му). Няма да казвам и да доказвам наново, какво силно оръжие и какъв силен мотиватор е личния пример. като видя някой да изхръвли боклук не където трябва, взимам боклука, настигам го и му го връщам, като просто му казвам, че му е изпаднал. Ако не съм видял кой го е изхвърлил просто го хвърлям където трябва.

  Ако от 100 души, които са ме видели да правя това нещо поне 4-5 се замислят и започнат да го правят и те, съответно те заразят с примера още толкова, па макар и децата си, както някой спомена преди мен, малко по малко мисленето ни ще се промени драстично. А промени ли се мисленето ни като общество и нация, оттам до драстично намаление на боклуците е една стъпка само.

 4. Avatar
  тарталеко1
  12.05.2012 at 14:47

  ако аз изляза да чистя сега, при положение,че са ми платени данъците, дали общината ще ми върне парите обратно? таксата за смет е в пъти по-голяма от самия данък сгради. зимата нямаме снегорин да влезе в касъчето и ако колата не съм я изкарал овреме зимува там. кой идва да ми я изрови? концесионерите ли??? АЗ САМ. ами на есен понеже листата от улучните дървета като започнат да падат е ужас. от общината казват че трябвало сами да ги чистим че били наши. ами като са наши искам да отсека дървото и да не ми пречи. ама не можело че то не било мое. и какво излиза че боклука които ми правело общинското дърво е мой. е след като отговорноста за улицата и околоблоковото пространство е моя , защо не ми дадат нот. акт и да знам че си чистя моята собственост??? така че докато това не се случи няма 1 хартийка/фас да взема от улицата още повече ,че ми прибират парите с които плащат на концесионер ,сключил договор именно за извършването на въпросната дейност!!!!!!!!!!!!!!!!

 5. Avatar
  88
  10.05.2012 at 21:21

  И аз споделям 1:1 гореизложената позиция и никога не съм подкрепяла, нито участвала във фалшивите ТВ кампании за чистене. Фалшиви от където и да ги погледнеш> боклуците се събират с голи ръце в найлонови торбички от прашните и начупени тротоари, по които няма къде да стъпиш, да изчистиш храстите от счупени клони, от всякаква мръсотия и отпадъци отново с голи ръце и пр., и накрая всичко това да го събереш в и около ужасните, начупени, мръсни и най-вече вечно отворени зейнали контейнери…И след 24 часа отново целият боклук е на старото си място, защото кампанията е обявена в най-ветровитото време, и разбира се т.нар. фирми по чистенето на съответната община ги няма никакви, за да вдигнат пълните контенейри навреме. Никой не знае точната цифра в левове, които получават фирмите концесионери за хигиената, нали? Става въпрос за десетки милиони годишно…само за 1 фирма! Т.е. тези пари са достатъчни не само да се рециклира боклука, ами улиците да се мият с детергенти, да има чисти детски площадки, че и да се бърше праха по люлките, както това се прави всеки ден след 20 часа в Австрия например. А за зимата да не говорим…Никой!!! не си мърда пръста да почиства поне София като един столичен град от снега вече години наред. АМИ, КОЙТО ИСКА ДА СИ ЧИСТИ САМ, НО АЗ НЕ ГО ПРАВЯ И НИКАКВА КАМПАНИЯ НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА МЕ УБЕДИ ДА СЕ ВКЛЮЧА В НЕЯ.Парите за провеждането и да ги бяха дали на дом.съветите с молба да продължат съботниците!!

 6. Avatar
  uKBo
  09.05.2012 at 5:54

  Ами то въобще не е трудно човек да разбере защо сме на този хал.
  1. Никой няма да позволи на тези разбиращите да стигнат до място от където да могат да го направят така както го разбират и трябва да бъде, без да ги опорочат или откажат или направят подчинени и зависими. Това ще е затруднение за големите и лесни печалби възможни за някои хора в една “безправова” държава.
  2. Едно пиле пролет не прави.
  3. Има от къде да го видим как се прави и как трябва да бъде. Което пък не значи, че да видиш е като да можеш.

  Колкото до основната тема, съгласен съм със статията на 92%
  5% несъгласие внасям заради пропуска, че по-голямата част от нашите “съграждани” трябва да ги научим да се срамуват от това което нашия автор не си е и помислял да прави. За това инициативата има някакъв минимален смисъл.
  3% Обичайно несъгласие.

  Колкото до медията която си прави PR, нямам никакви безпристрастни или положителни коментари, така че няма какво да кажа.

 7. Avatar
  Илиев
  09.05.2012 at 5:53

  Няма проблем, ще изчистя България за един ден. Но само тогава, когато хорицата от “Чистота” свършат моята работа за един ден. Да има някаква реципрочност все пак…

 8. Avatar
  Penka
  08.05.2012 at 20:05

  Бих искала да кажа на автора на тази статия,че мнението му е на един самовлюбен човек, който не се интересува от природата. Да, много хора си плащат всички такси и да, управлението на България в този случай, както и в много други, не е правилно и логично! Но,какво пречи на Вас и много други хора да излязат и почистят,въпреки че не са замърсили околната среда до такава степен. Не си измисляйте глупави оправдания! Нали все пак трябва да покажем на нацията какво е правилно и да накараме хората да проумеят, че не трябва да изхварлят безразборно боклуците си. И как ще стане това според вас? Искрено се надявам бъдещите правителства на България да бъдат по-добри, защото е наложително да променим манталитета на българина към по-добро и държавата ни заслужава да бъде управлявана по по-разумен начин. Моля Ви, не бъдете егоистични и помислете за околната среда! Включете се в кампанията и показвайте на децата си как трябва да се отнасят кам природните богатства на България и Света.

 9. Avatar
  08.05.2012 at 17:35

  Какво значи да чакаш на готово?! Ми сатни сутрин рано тогава, отиди остави в магазина (само остави наистина разбирай) едно левче, а после се върни да си замесиш един хляб… Когато плащаш за услуга се очаква да се свърши нещо. Извинявай, не го приемай лично, но докато не се смени системата и не заработи за каквото е направена и докао има балъци които да участват в подобни акции положението ще е такова. Защото участвайки в една такава акция подкрепяш съзнателно неработещата система, вместо да се стремиш да я промениш. Монетата винаги има 2 страни 🙂

  И не на последно място… Помни ли някой въобще какво се случи с миналогодишната подобна акция?! Тоталната гавра с труда на хората и как боклука седя 3-4 дена несъбран от пак тази същата неработеща система чиято работа доброволно искате да свършите?! Толкова ли сте късопаметни и толкова ли не си цените времето и труда, че пак кълвете на подобни безумни глупости?!

 10. Avatar
  Stanislava Beloeva
  08.05.2012 at 14:27

  Tolkova umni,verni i znachimi sagdenija prochetoh i s povecheto ot tjah sam absolutno saglasna, no moge li da mi kage njakoi,za6to sled kato taka dobre gi razbirame ne6tata na teorija sme na toja hal!

 11. Avatar
  Мартина
  08.05.2012 at 12:19

  Само ще допълня нещо. Един циганин откраднал стоки на стойност 50 лв, е вкаран в затвора и от нашите данъци отиват към 8000лв за неговия престой зад решетките. Вместо да изхарчат толкова пари за такова дребно престъпление, трябва да го изкарат на улицата да чисти докато му изтече присъдата. Полагането на обществено полезен труд трябва да върви към всяка 1 присъда, естествено + глоба, за да не смее да повтори.

 12. Avatar
  08.05.2012 at 9:04

  Райм и аз не съм съгласен с теб. Инициативата наистина е доброволна, но когато тя се оформя от медията като изключително добра и качествена, то тогава тя преобръща посоката на мислене на хората. Пък аз не смятам, че това е редно. Ето и друга статия по въпроса http://paragr22.wordpress.com/2012/05/01/%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%BE-%D0%BD%D1%8F%D0%BC%D0%B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%87%D0%B8%D1%81%D1%82%D1%8F-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%BD-%D0%B4%D0%B5%D0%BD/

 13. Avatar
  Петя Колева
  08.05.2012 at 8:51

  Към raim:
  Плащането на сметките няма нищо общо с почистването на апартамента – щеше да има,ако си плащахте на чистачка да ви чисти апартамента и Вие чистите след нея.
  Когато си плащате да ви почистват стълбището,вие не цапате умишлено,защото си плащате,но и не го миете след чистачката,защото тя вече е почистила.
  И да инициативата е доброволна – за това някои ще отидат, а други не.
  И да тези,които не си почистват стаите, не го правят защото нямат елементарни хигиенни навици,така че те няма да отидат,а точно те са тези,които не са научени да чистят и хвърлят,където им попадне.
  Така,че и дори не само заради данъците,но заради това,че някак си не е нормално едни и същи да цапат,а останалите все да чистят.
  Това е същото като с децата – ти им показваш и казваш как да си оправят стаята, а когато не го правят измисляш механизъм,може и игра дори,така че да го направят.
  Само че тези хора,гореспоменатите без навици не са деца в повечето случаи, а ако се държат като такива, някой да вземе мерки,да ги превъзпита в крайна сметка.
  Хубавото в подобни ситуации е,че всеки може да изрази мнение,така че друг би могъл да открие гледна точка, различна от собствената и да се замисли.

  Поздрави

 14. Avatar
  raim
  08.05.2012 at 8:17

  kakvo kato plashtame danaci…. vie kato si kupite apartament i si plashtate smetkite tova oznachava li che ne si chistite apartamenta ot vreme na vreme 🙂 i vse pak tova e dobrovolna iniciativa nikoi ne e dlujen da go pravi…osobeno hora koito staqta ne si pochistvat edva li shte trugnat da chistqt bulgaria 🙂

 15. Avatar
  Петя Колева
  08.05.2012 at 7:15

  Поздравления за позицията г-н Кичашки!
  Аз също не мисля да се включа – точно по същите причини – никога не си позволявам,дори конец да ми се скъса от дреха да го изхвърля на земята,какъвто и да е боклук да го държа докато не намеря кошче.
  Имам 3 деца – така учим и тях със съпруга ми, виждам и плодовете от това, виждам възмущението на малките,когато някой покрай тях си изхвърли боклука на земята,виждам и как разчистват тревата преди да започнат да ритат топка на нея,защото ги дразни!
  Няма определена категория хора според мен,които замърсяват,от всички възрасти,пол и етническа група си има представители,които просто не са възпитани на елементарни хигиенни навици.
  Това не се променя за 1 ден – на мен лично ми се е случвало в Борисовата градина да извикам след баба,дядо и внуче, да се върнат и да си “приберат” от тревата кучешкото изпражнение,което “падна” до топката на моя син.
  Е,направиха го,макар и с неохота, но си зададох въпроса – тия хора,дали позволяват на килима докато внучето им си играе,кучето да оставя изпражнения…..едва ли.
  Мога,както и всеки от нас предполагам да даде пример за идентична ситуация.
  Проблема,според мен е в мисленето на хората – “моето си е е мое, държавното мога да го цапам” – така мисля мога да перефразирам в контекста на ситуацията една известна фраза.
  А който не може да си промени мисленето – ами държавата си има механизми за това – солени глоби и ще се научи.
  Който няма пари – ами ще го изпратят да чисти един ден например градинки.
  Спирам до тук,като искам да пожелая на всеки наистина да осъзнае,че държавата това сме ние,както е писал и vassilev12,и каквато си я направим, такава ще бъде.
  Прекрасна събота и неделя на всички,независимо от заниманието,с което ще бъде ангажиран.

 16. Avatar
  mimzy
  08.05.2012 at 7:05

  Много пъти ми се е случвао мои познати да си изхвърлят фасовете където им падне само не и на определените за това места, нищо че на терасата си има пепелник той ще го изхвърли през терасата, нищо че на 3 крачки от него има кош той ще го изхвърли до коша само не и вътре. И когато им направя забележка от рода на:”Недей да си хвърлящ така фаса! Виж къде е коша! и.т.н” в отговор на това ми отговарят: “Има си хора за тази работа.” Да найстина си има хора но няма човек за всеки който си изхвърля боклуците за да минава след него и да чисти. Какви хора та нали ние сме хората, които трябва да си пазим чисто там, където живеем там, където нашите деца разтат и играят. Затова сме затънали в боклуци защото всеки един от нас, като си плати т.н ДАНЪК и след това се мисли за безсмъртен и почва да замърсява и да си повтаря “Аз съм платила данък, има хора за тая работа, за това им се плаща”. След като могат по-съвестните граждани да си сложат фаса в джоба или да си го държат в ръката докато намерят кош, защо и други да не могат. С какво тези хора са по- различни от другите, сещам се само за една разлика тези хора имат съвест знаят какви ще бъдат последствията за тях, за децата им, за близките им, за приятелите им. Така, че ако се опитаме да променим мисленето на тези хора е повече от това да Изистим България за един ден!!!!

 17. Avatar
  07.05.2012 at 22:50

  Поздравления, за силната и ясна позиция.
  Всъщност кампанията е на една медия, която търси популярност, като предлага тази популярност на публична продан (все пак ще има избори…).

  Такъв шум може да възбуди само масите, които лесно се поддават на масови обществени прояви. Такива хора са много лесно манипулируеми и в момента съставят голям процент от населението на страната ни.
  Те обаче едва ли четат такива медии, където Демокрация е подзаглавна тема.

  За съжаление такива кампании не може да попълнят дупката от първите 7 години!

  Аз обичам да чистя около моите домове, около ателието на жена ми, около моя офис, старая се да разделям боклуците дори. И го правя просто защото смятам, че тези зони са част от моя дом, моята зона на обитание, а също така и за малко спорт. Правя го не защото някога съм хвърлял сам боклук на полянката или зад блока и съм гузен, а защото смятам, че тези площи са мой, дотолкова колкото може да ми създадат удоволствие когато минавам покрай тях.

  Също така смятам, че всички в тая страна трябва да започнем да възприемаме държавата като своя, а не винаги да се дистанцираме от нея и се жалваме, че Държавата не се грижи за това и онова, само защото в момента не управляват тези за които сме гласували…

  Хора, Държавата това сме ние. И колкото повече от нас го съзнават, толкова повече министрите, депутатите, ченгетата и всички други държавни служители ще треперят за нашето благополучие!

 18. Avatar
  brainy
  07.05.2012 at 17:53

  nolmane, преди да подкрепите идеята за почистване на България, ви препоръчам да се осведомите какво е планирала и подкрепя все по-нарастващата и вразумяваща се част на човечеството на 12 май….ето тук: http://www.may12.net/

 19. Avatar
  07.05.2012 at 14:40

  подкрепям идеята да почистим българия

 20. Avatar
  iav4o
  07.05.2012 at 14:36

  tonitochev
  но държавата няма как да тури след всеки гламар да върви някой чистач и да му дига фасовете, хартийките и обелките, или шлщпките от слънчогледа, нали?

  това е така няма как до сложи някои
  да върви след всеки
  но по тази логика държавата не може да сложи някои след всеки който върви и краде нали
  за тази цел има закони полиция съд и затвор и когато това работи човек не краде
  на българина трябва да му бръкнеш в портфейла от друго не разбира
  трябват глоби сериозни и може да направят отделна полицейска институция за това
  с глобите ще се само издържа спокойно 🙂
  според мен това е доста глупава инициатива и неправилно насочена към този проблем
  да почистим на 12 май и догодина пак така и по догодина
  трябва медиите да поставят темата по друг начин къде отиват парите ???
  ако няма високи глоби и подходящи закони защо ги няма ?
  кой не си върши работата и защо ?
  а не ние да се съберем и да да свършим работата на другите

  ако видя съседа да си хвърля небрежно пластмасова бутилка от бира от балкона освен да се възмутя нищо не мога да направя
  ако има телефон на съответна служба и глоби
  звънкам им идват вдигат бутилката разпознаването на отпечатъци е изобретено отдавна
  звънят му на вратата дават му fi64e за 200 лв и му пожелават лека вечер
  дали ще хвърли пак ?

  и няма да има нужда да ходя аз на 12 май да му събирам насъбралите се боклуци

 21. Avatar
  plamen
  06.04.2012 at 20:35

  Закакво чистене ни обльчват пак за сьщото като миналата година ли когато чистихме като луди вьв махалата а накрая си направих трудьт да последвам камионьт които извозваше боклуците за да видя какво се случва по нататьк сьс този боклук .докато вьврвеше пред мен този камион разсипа половината боклук по улиците по които мина ,а вьрхьт беше горе вьв бистрица кьдето изпразни полупразният контеинер на една полянка до пьтят. По гот ще е да го извозват този боклук кьм центьрьт и да го складират на ларгото дано онези кухи леики от двете сгради да им светне че сьс такива популиски пинизи не става а трябва наи после да се наложат санкции на самите сметопочистващи фирми защото те са наи голямият замьрсител вьв бьлгария

 22. Avatar
  28.03.2012 at 16:20

  М дам, донякъде си прав, но …
  Както винаги, има едно голямо но. Въпросът е в това, че такива като тебе, дето си хвърлят чинно боклука където трябва и пазят чисто не само у тях си, а и около себе си навсякъде, са малко. По-малко като процент и от потребителите на Линукс. Тоест, по-малко от процент. 99 процента от нас, българите, замърсяваме по-бетер и от прасетата. Да ме извиняват горките животинки, добре че не могат да се обиждат…
  От къде идват затрупаните с боклуци речни корита, планински полянки или обществени паркове? Или боклуците по пътищата. Или боклуците в градинките на жилищните блокове. И така на татък.
  Сега, до колко държавата харчи правилно събраните средства за почистване, не знам. Виждам, че се прави нещо, обществените места в града се поддържат в прилично състояние (живея в Левски и за Левски говоря де), но държавата няма как да тури след всеки гламар да върви някой чистач и да му дига фасовете, хартийките и обелките, или шлщпките от слънчогледа, нали?
  А частните медии могат съвсем спокойно да си подемат каквито си искат инициативи, това с чистенето не е обществена политика. Който иска и може, се включва. В края на краищата това е похвална инициатива, имаща мощно дисциплиниращо действие. Щом си пожелал да се включиш по някакви си причини (включително гузна съвест) и цял ден си събирал боклуци по разни невероятни места, после винаги ще се замислиш и няма да хвърлиш фаса по улицата, нали?

 23. Avatar
  Suvar
  28.03.2012 at 10:49

  То тук не става ли въпрос за хартийките и фасовете дето някой ще си ги хвърли в парка, на место в кошче? Това не е точно същия боклук, който извозват от контейнера, тук нещата явно опират вярно до някаква култура. И който не се кефи да си разхожда децата из боклукчийски Розуел вярно има добра причина да хване метлата. Прочее, специално във Видин има остър недостиг на кошчета, това трябва да се оправи завбъдеще, щото на някои хора толкова им трябва да минат 100 метра с хартийка в ръка и като не намерят, oh well…

 24. Avatar
  Кристина
  28.03.2012 at 10:00

  Пешо, абсолютно подкрепям тезата ти! Време беше някой да каже нещо срещу популистките ТВ глупости. Ще се радвам да разбера какво ти е мнението като юрист по следния въпрос: Каква легитимност имат частни медии като БТВ например да определят обществени политики, т.е кога сме ги избирали и опълномощавали да правят това? 

 25. Avatar
  Иванка Иванова
  28.03.2012 at 9:48

  Имаш право, явно е, че нищо не се прави, но това означава ли да живеем в мизерия?! Не ми е кеф да изляза и да чистя боклуци, които другите правят, но ще го направя, защото тази мизерия вреди на мен, на семейството ми. Да, платила съм си, да държавата е задължена да чисти, но това не означава само да чакам на готово. Няма от инат и гордост да живея в мизерия 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *