Днес ГОРУБСО и ОЦК, а утре кой?

29.03.2012

След ГОРУБСО-Мадан идва ред и на ОЦК – Кърджали. То не, че е тайна, но някак стана така, че българското общество изпусна фокуса на събитието. То покрай тази дългогодишна агония с АЕЦ – Белене е съвсем разбираемо другите теми да изостанат, но все пак ми се струва, че трябва да обърнем внимание на един особено тревожен факт, а именно – какво прави държавата в едни частни взаимоотношения? На пръв поглед – какво толкоз? Има работници, които не взимат заплата и премиерът, като един социално-ангажиран човек, поема нещата в свой ръце и решава проблема. Така изглежда на пръв поглед – невинно. Но и горенето на книги на пръв поглед е безобидно, но води до изгарянето на хора.


Въпросът тук е принципен – държавата няма място в едни частни взаимоотношения. Съгласен съм, разбира се, че не може и не трябва работниците да не взимат почтено възнаграждения срещу труда си, но не съм съгласен министър-председателя да търчи във всяка фирма, в която има проблеми. Когато има финансов, персонален, инвестиционен и умствен дефицит да се управлява качествено едно предприятие, то просто фалира или сменя собствеността си. В крайна сметка пазара не търпи празно и запълва нишата веднага, ако има нужда от това. Примерът на ОЦК – Кърджали е като по учебник – то не върви, но за сметка на това КЦМ – Пловдив, което се явява пряк конкурент, върви и то с невероятно бодра крачка. Следователно управата на КЦМ се справя, тази на ОЦК – не. Но това, отново повтарям, е пазарен проблем, а не държавен. Сега държавата се намесва в бизнеса на Валентин Захариев, утре ще се намеси и във вашият дом. Това е посланието, което виждам аз.

Няма логика, каквато и да е тя, цялата държавна машина да атакува един частен бизнес субект, колкото и черен да е той. Не ме разбирайте погрешно, по никакъв начин не защитавам мениджмънта на ОЦК и ГОРУБСО, но крайно не подкрепям тезата, че държавата трябва да се меси навсякъде, където има проблем. Много е опасно това. За мен, държавата се е доказала като най-лошият възможен стопанин и нейната работа е правоохранителна и регулаторна и по никакъв начин няма място в бизнеса. Защото, ако драмата с ОЦК е наистина толкова голяма, то работниците могат да го изхвърлят Захариев без проблем – просто ще му запорират всичко, ще го обявят в несъстоятелност и т.н.

Не подценявайте казуса ОЦК и ГОРУБСО, защото той е христоматиен. Днес е този нечитав бизнес, с нечитава управа, която не си плаща на работниците. Утре ще е нещо друго. И така крачка по крачка, държавата  ще влезе и във вашият дом. Тогава ще се чудите как се стигна до там. Стигна се, защото ние им позволихме. Ние позволихме на управляващите да се чувстват богопомазани и ненаказуеми. Не им давайте да забравят, че те зависят само от нас, а не обратното.

Споделете в социалните мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *