За ГЕРБ няма закони

30.03.2012

Както съм писал и друг път / цък тук / ГЕРБ определено имат хронична нужда да погазват основния закон на страната. Наскоро за пореден (около 20) път Конституционния съд отмени мярка, която е противоконституционна и е предложена от ГЕРБ. Става въпрос за мокрия сън на Министерство на околната среда и водите, което искаше да премахне над 1900 площадки за скрап по чисто механичен път. Разбира се, Конституционния съд отмени тази лошо подбрана мярка. Тази отмяна значи, че не може да се приема такъв текст, защото той противоречи на Конституцията. Да, но за ГЕРБ не важат нито природни закони, нито физични закони, а какво ли да говорим за човешките такива. На вчерашното заседание на Комисията по околна среда и води, доминираният от ГЕРБ състав на Комисията гласува текст, който вече бе обявен за противоконституционен.


Текстът, който визирам горе, е свързан с желанието на Министерски съвет площадки за скрап да останат само в общини, които имат Общ устройствен план (ОУП), което е факт в едва 33% от общините в страната. Тази мярка ще доведе до изчезването на такива площадки в 2/3 от територията на страната. Това, разбира се, е очевидно противоконституционно и Конституционния съд го отмени. Да, но в сега готвещия се в парламента нов Закон за управление на отпадъците, на вчерашното заседание ГЕРБ отново го гласуваха този текст в същия му вид.

На практика сме свидетели на едно шизофренично политическо поведение, което противоречи на всички норми на правовата държава. В България законите са това, което има върховенство, но нито един закон не може да противоречи на Конституцията, като за гарант на това служи Конституционния съд. Следователно несъобразяването с решение на Конституционния съд може да бъде определено като нарушение на Конституцията. Нелогично е управниците ни да са тези, които пряко погазват Конституцията и основните принципи на демократичната държава. Народа ги избра, за да донесат реформи, за да сложат ред, а не за да запазват статуквото и да погазват законите на страната. Всъщност те погазиха и собствената си платформа и доказаха, че тя е била просто прах в очите, защото за ГЕРБ няма значение какво ще свършат наистина, за ГЕРБ има значение какво могат да обещаят, че ще свършат.

Не виждам как да се противодейства на такова поведение на висши държавници. За тях няма закони. За тях няма ред. За тях има само интереси и ако интересът ти съвпада с техния, значи печелиш. Ако ли не – губиш.

Споделете в социалните мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *