Пиратството (о)грабва

27.05.2012

Знаете ли каква е разликата между свободен пиратски кораб и военен кораб на дадена държава? Разликата е един лист хартия повече в ущърб на пиратския кораб. Какво има на този лист? Само едно – разрешение. Ето я разликата между пирата и законния – разрешението. Когато един екипаж на законен кораб безчинства и граби – това е позволено. Когато пират го прави – това е престъпление. Въпреки това, всички сме гледали “Карибски пирати” – някои от нас на кино, други през торент-сайт, но на всички ни е ясно, че пиратите имат една особена харизма, която ги прави необикновени. Днес пиратите отново са на прицел. След S.O.P.A., P.I.P.A. и A.C.T.A. днес медиите са тези, които продължават военните действия.

Предаването “бТВ репортерите” излъчи материал свързан с интернет пиратството. Материалът започна с Асен Блатечки, който се превърна в лицето на анти-пиратската кампания. Изредиха се много аргументи, много негативи на интернет пиратството. Най-яркия пример, около който се въртеше филмът, бе свързан с лентата “Лов на дребни хищници”, която е гледана 20 000 пъти на кино, но е изтеглена над 300 000 пъти в торент-сайт. От тук тръгна и преразказвателният елемент – колко пари се губят, как пиратството ограбва и т.н. Тази гледна точка бе защитена добре от бТВ, но аз ще се опитам да огледам нещата от друг ъгъл.

Първо, ще изразя несъгласие с механичното разсъждение, че щом 300 000 души са гледали филма през торент-сайт, ако този сайт го нямаше, то тези 300 000 души щели да гледат филма на кино. И видите ли 300 000 по 5 лева… еха-а-а, каква хубава сметка само! Само че няма как да стане. Със сигурност не съм съгласен, че ако няма пиратство, рязко ще забогатеят творците. Дори може да се окаже възможно, ако няма сайтове с торенти, то и гледаемостта в киносалон да е доста под тези 20 000 души за филм като горепосочения. Тук на помощ в доказване на тезата ми се включва и Паулу Коелю, който в блога си / цък тук / разказва, как след като е пуснал пиратска версия на своя книга в интернет в Русия, рязко са му се повишили продажбите.

Трябва да сме наясно, че изкуството би трябвало да бъде предназначено да радва хората. Да ги забавлява. Да ги предизвиква. Не би трябвало целта на упражнението да е константното извличане на финансов ресурс. Опитът ми до сега показва, че когато правиш нещо със сърце и душа, то парите рано или късно идват като форма на допълнителна стимулация. Разбирам, че всички за пари работим. Разбирам, че не е приятно да не попадат в джоба ти, след като си ги заработил. Но щом е такава ситуацията, нека да помислим, как да се измъкнем от нея. Вариантите са два – или се унищожава безплатното разпространение в интернет, както бТВ чрез Войо прави, или се намира начин за съвместно съжителство.

Каквото и да си говорим, безплатното разпространение в интернет няма да изчезне. Пиратството винаги ще има онази харизматична черта, която ще го поддържа, и ще грабва нови и нови последователи. За някои пиратството ограбва. За други – грабва. Важното е да се знае, че това няма да изчезне. Все повече и повече интернет ще навлиза в живота ни и ние можем или да се опитаме като църквата да забраним на Галилео да разпространява, че Земята е кръгла и се върти, или да приемем този факт, и да продължим напред. Тук на помощ отново ми се притича Паулу Коелю, който казва, че добрата идея няма нужда от защита. Тя се защитава сама.

Споделете в социалните мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *