Движение Модерна България е с една крачка пред всички

28.01.2013

DMB-logo-300x1804

 

 

Първият демократичен референдум отмина. Резултатите са ясни и започват интерпретациите. Всички партии се обявяват за победители. Но истински важните субекти – гражданите, си мълчат. Поради една проста причина – всички знаят, че това няма да е последното допитване до народа. Тези, които излязоха да гласуват, харесват идеята да държат властта в свои ръце. Тези, които не излязоха, сега чакат следващия референдум.

Появяват се разни гласове предлагащи допитвания заедно с изборите – нещо, което ние от Движение Модерна България предложихме много отдавна. Даже предложихме референдум 3 в 1, като чрез добавянето на нови важни въпроси да се вдигне избирателната активност и припознаят гражданите своя въпрос. Разбира се, днешните самообявяващи се за победители, а именно всички партийни номенклатури, не подадоха ръка на идеята. Но въпреки това, се вижда колко е голяма енергията в референдумите и сега всички говорят как да има допитване на следващите избори. Е, ние отново сме една крачка напред – още през средата на декември обявихме, че започваме кампания за събиране на подписи за референдум с цел отзоваване на депутати, общински съветници и кметове, който да се случи в деня на следващите избори. Още в следващите седмици ще се чува повече по въпроса.

Така, че както казвах често в последните дни – духа избяга от бутилката. Гражданите тепърва ще се произнасят по темите важни за тях. А разните клики призоваващи за бойкот и опитващи да мачкат гражданската енергия, тепърва ще откриват, че силите им са изчерпани. Както не можеш да спреш гората да се разлиства, така и не можеш да спреш гражданите да управляват.

Споделете в социалните мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *