Изгубената родина в “заточениците” на (не)грамотността

21.05.2013

Untitled

 

 

Днес е матурата по Български език и литература. На зрелостниците се падна Яворовото “Заточеници”, като те трябва да разсъждават върху “изгубената родина”. Докато завършващите мислят върху Яворов, аз ви предлагам заедно да помислим върху бъдещето на нашата изгубена родина. Предлагам ви да помислим върху бъдещето, което днес полага матура, бъдещето, което ще я положи догодина, бъдещето, което е преминало матура в близките 2-3 години. 

Използвам много социални мрежи и ми се набива един тежък факт в очите – много от младите хора не се занимават много с писане на български език. Основно се пише на латиница, където ч=4, ш=6, я=q, ж – j и т.н. Както написа един мой приятел във Фейсбук преди време – “На всяко “Obi4am te!” в социалната мрежа, един учител по Български език тихичко умира”. Неграмотността в бъдещето ни май ще се окаже изключително разпространена. Горното изображение е свалено от Фейсбук, където “koqtie faforitka” е за наградите на “Планета”, и не ми се иска да го коментирам, просто го качвам за онагледяване. Освен Фейсбук, трябва да разгледате и някой тийн форум, за да видите колко трагично е всъщност положението.

Не ме разбирайте погрешно. Аз вярвам в младите хора на България. Има много млади хора, които са брилянтно изключение от горните примери. Млади хора, които могат да говорят много за България и България има много какво да чуе от тях. Млади хора, които са изключително изключение. И това е проблемът. Щом интелигентните, разумни и грамотни млади хора са изключение… то това какво говори за цялата съвкупност? Не знам и не искам да генерализирам, но тежко съм притеснен за нашата изгубена родина. Възможно е неграмотните млади хора просто да са по-шумни, по-видими и по-набиващи се на очи и затова да се правят такива изводи. Възможно е мнозинството да са всъщност тези, които си струват. Възможно е. Дано.

Споделете в социалните мрежи

1 коментар за “Изгубената родина в “заточениците” на (не)грамотността

  1. Avatar
    Sevar
    21.05.2013 at 10:56

    И ние не бяхме най-примерната стока на техните години…кой е писал на кирилица в CS, да речем? Не че защитавам такъв начин на писане, но идеята ми е, че много от тях ще се усетят след време. Но ще се усетят, ако някой ги прави на 5ст. явно, така че е добре да се изтъква проблема… а до тогава, включи си биткомета и aleee daii qkooo seeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeedddd!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *