ЦРУ vs. личното пространство на… всички

11.03.2017

ЦРУ

Поредните разкрития на Уикилийкс за ужасяващите възможности на ЦРУ е един от най-големите скандали в последно време. Магнитутът на този трус е сравним с разкритията на Сноудън от 2013 г. Възможностите на Централното разузнавателно управление за хакване и навлизане в личното пространство, са гигантски. Да, вярно е, че със сигурност и други служби имат сходни възможности, но да видиш черно на бяло де факто неограничените способни на американското разузнаване е доста шокиращо.

Централното разузнавателно управление  от години не просто прескача ограниченията поставени от модерните конституции относно защитата на личното пространство. ЦРУ директно унищожава това понятие, разбива го на парчета и го изхвърля в коша. Масовото събиране на данни и информация и то при липсата на каквито и да е било правни предпоставки е чудовищно. Да, необходимо е държавите да се борят за защита на националната си сигурност. Но практиките на АНС и ЦРУ отиват далеч отвъд това и трансформират легитимната защита на националните интереси в един най-обикновен Биг Брадър.

Личното пространство като фундамент на обществото

Да нямаме никакво лично пространство, дори за най-интимните и лични въпроси, е опасност, която може да срути самия фундамент на модерното общество. Личното пространство е сред ключовете към развитията на обществата. От зората на времето хората са имали нужда в определени обстоятелства да останат сами или поне в малки групи. Същото важи и за защитата на съобщенията – откакто се разменят съобщения между хора са се търсели начини съдържанието на съобщенията да достига само до очите на адресата си. С модерните технологии и най-вече с агресивното използване на престъпни методи, всичко това отива в историята.

Както правилно пишат Уикилийкс – сдържането на ядрените оръжия стана на цената на огромни усилия. Но сдържането на виртуални оръжия е невъзможно – веднъж създадени и експлоатирани, те ще живеят вечно. А с това завинаги ще изчезне и възможността ни да оставаме сами със себе си. Това ли искаме?

Автор: Петър Кичашки

Споделете в социалните мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *