140 години свобода! Честит трети март!

03.03.2018

Свобода

Днес се навършват 140 години откакто българският народ показа на света, че не е и не може да бъде роб никому. 140 години свобода, в които падахме, ставахме, борихме се, успявахме и се проваляхме, но бяхме свободни в изборите си, свободни в желанията и волята си. Честит трети март, българи!

Трети март е дата, която показва, че пред българския народ няма ограничения, ако сме единни. Това е най-големият урок в над 1300 години България. Когато пръчките са съединени, когато всички гледаме в една посока, когато имаме обща цел… тогава небето е лимитът.

България постига свобода от едно вековно чуждо робство, което не успява да ни смачка, не ни заличава, па макар и да ни изтрива от картата за над пет столетия. Да, през тези 14 десетилетия на свобода, ние допуснахме много грешки. Два пъти участвахме на грешната страна на историята в най-големите световни конфликти в човешката история. Залитахме в крайности. Но бяхме свободни да взимаме решенията си. Днес продължаваме да нямаме съгласие за голяма част от миналото си. Но всички трябва да сме съгласни, че Трети март е символ на нашата колективна сила като народ.

Преди 140 години успяхме да се обединим около една цел – свобода

Днес сякаш обаче сме загубени в мъглата на модерността. Лутаме се безпътни и цел липсва. Последно се обединихме около влизането ни в Европейския съюз, което макар и важна задача не може по никакъв начин да се сравнява с титаничното усилие на дедите ни по постигането на Освобождение. И макар целта да бе значително по-малка, тя все пак бе нещо, което ни обедини. После видяхме, че от европейските чешми не тече мед и масло и осъзнахме, че съюзът не е манна небесна. Вече над 10 години сме без цел и сякаш без посока.

Идва време, в което това ще трябва да се промени

Ние сме силни, когато имаме обща цел. Иначе сме склонни да се впускаме в братоубийства. Историята ни е много богата и можем да се учим от нея. Обречени сме да намерим нова цел пред себе си, иначе ще потънем в безпътица, в която нашите възрожденски бащи не биха искали да ни видят.

Левски ни завеща една свободна страна. Свободна да избира пътя си, свободна да се бори и да преследва щастието си. Време е да вземем съдбата си в свои ръце и да покажем на дедите си, че сме достойни за тях. Време е да започнем да изкореняваме бедността. Време е да започнем да изкореняваме неправдата. Време е да изградим онази чиста и свята република, за която те дадоха живота си.

Защото България е свободна! Свободна да търси щастието и да постига успехи!

Днес е ден да се поклоним пред онези, които дадоха всичко, за да имаме нещо ние днес.

Днес е ден да се отърсим от дребните си разделения и да видим голямата картина.

А тя е категорична – България е тук и ще пребъде!

Честит празник, приятели!

Автор: Петър Кичашки

Споделете в социалните мрежи

1 коментар за “140 години свобода! Честит трети март!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *