Стивън Хокинг победи увреждането си

15.03.2018

Стивън Хокинг

Астрофизик със статута на рок-звезда

Непрежалим е Стивън Хокинг. Вече имах възможност публично да очертая щрихи около неговата важност за хората с увреждания. Проф. Хокинг се превърна в символ, в емблема на свободата. Той е една от онези фигури, които със самото си присъствие променят реалността. Хокинг е доказателство, че ако духът и умът са свободни, то затворът на нито едно тяло не може да ги спре. Тук няма да говоря за биографията на Стивън Хокинг и няма да говоря за научните му успехи. Те са ноторно известни и всеки, който случайно не е запознат с тях, може да направи кратко търсене в нета и да научи повече. Тук ще говоря за това какво значеше професорът за хората с увреждания по света. И какво значеше, разбира се, за мен.

Какво значи Стивън Хокинг за мен

Аз съм с генетично увреждане по рождение. Когато ти се случи нещо такова, особено в ранна възраст, неминуемо понякога изпадаш в дупки. Неизбежно е да се запиташ “Защо на мен?” или “С какво го заслужих?”. Това е себедеструктивна мисловна верига, която се прекъсва трудно. Това е така, защото реално отговор на тези въпроси няма. Няма как да знаеш защо точно на теб се случва. С времето просто се научаваш, че не си “заслужил” това с нищо. То просто ти се случва. И от това как ще се справиш със ситуацията, ще проличи какъв човек си.

Много хора се пречупват. Не ги виня. Този филм съм го гледал от първия ред. Истината, приятели, е, че е трудно. Ама много е трудно. Да се пречупиш е нещо съвсем разбираемо. Изпадайки в дупката на самосъжаление, тъга, самообвинения и какви ли не други такива “приятни” работи, човек трудно се измъква от този омагьосан кръг. Не е невъзможно, разбира се. Невъзможни работи няма. Но е трудно. Аз също съм изпадал преди много години в такива емоционални дупки. Слава Богу от много (ама много) години не ми се е случвало. В последно време даже забравям, че съм на количка. Да изградя това обаче ми отне много време. И Стивън Хокинг ми помогна.

“Виж Стивън Хокинг!”

Разбира се, че не го познавах. Той и не е подозирал за моето съществуване. Но това не значи, че не ми е помогнал. Винаги, когато изпаднех в дупка, все се намираше някой да каже: “Стига! Виж Стивън Хокинг!”. В този смисъл той беше пример. Фар, който те ориентира в тъмното и ти показва, че път към успеха и щастието има, дори и ти да не го виждаш. Много е важно, ключово е, когато хора с увреждания участват на голямата сцена. Дали е в науката, изкуството, политиката или бизнеса, няма значение. Важното е да са там. И Стивън Хокинг бе там сякаш цял живот. Както каза някой, за него си мислех, че е безсмъртен.

Стивън Хокинг като емблема на хората с увреждания

Хокинг е безспорно много пъстра и интересна личност. С много от неговите виждания и разбирания човек може да не се съгласи. С много от действията му също може да е несъгласен човек. Но в крайна сметка това няма значение. Защото всъщност Хокинг беше емблема на това, че да си с увреждане не значи да позволиш на увреждането да те ограничава. Няма значение дали е атеист, комунист или марсианец. Важното е, че той успя въпреки тежкото си увреждане. И това е мотиватор за много хора с увреждания, които си казват: “Щом той успя с такова тежко увреждане, значи и аз мога!”.

Всъщност истината е, че малцина хора с увреждания разбираха какво всъщност работи Стивън Хокинг. Ако трябва да сме съвсем честни, малцина хора въобще разбираха какво всъщност работи Стивън Хокинг. Затова казвам, че той бе по-голям от себе си. Сякаш самото му съществуване се беше превърнало в символ само по себе си. Символ на успех, символ на възможности, символ на непримиримост към несправедливостите, с които съдбата те замеря. Всеки успял човек с увреждане е знак, че хората с увреждания могат да постигат много без да се интересуват и да бъдат спирани от въпросните увреждания. Те са нещо, което съществува, но и за което не можеш да направиш нищо. Освен да ги игнорираш и да си живееш живота, такъв, какъвто е.

“Интелигентността е умението да се адаптираш към промените”

Тази умна мисъл на Хокинг в най-голяма степен описват уменията, които един човек с увреждане (че и не само!) трябва да има в живота. Трябва да си адаптиван, да си готов да промениш себе си с оглед на промяната на обстоятелствата. Животът те прави с увреждане, ти трябва да превърнеш тези лимони в лимонада. И както казва Стивън – “Животът щеше да е трагичен, ако не беше смешен”. Истината е, че животът е хубав и много, ама много смешен.

Вижте Стивън Хокинг! Той го живя този живот на макс и извлече най-хубавата лимонада от поднесените му лимони. Два брака, два развода, три деца, живот по целия свят, литература, която се чете и без да се разбира, президенти чакат за честа да го поздравят, без да може да говори е един от най-канените оратори в света! Пъстър, шарен, противоречив, но истински. Астрофизик със статут на рок-звезда. Той победи увреждането си, победи себе си и излезе от този живот като победител.Това бе Стивън Хокинг. Един гигант в човешко тяло.

Почивай в мир, великане!

Автор: Петър Кичашки

Споделете в социалните мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *