Женя Пелтекова: Без граждански контрол има само политически произвол

21.05.2013

0000188654-article2

В отсъствие на граждански контрол върху политическия живот, естественото явление е политически произвол върху гражданството.  Именно на това станахме свидетели днес когато депутатът в 42 парламент на Република България от ПП „Атака” Волен Сидеров, се нахвърли въху журналист на телевизия „СКАТ”.

Човекът с микрофона, гражданин, служител и най-вече данъкоплатец, извършваше служебните си задължения, когато беше залят  от политическата импотентност на г-н Сидеров да се справи с опонентите си.  Изведнъж от представител на четвъртата власт, която да търси отчетност на власт имащите, както се прави в демократичните държави, журналистът се превърна в боксова круша за политическа саморазправа. Тази случка нарушава не само закона, но и демократичните устои в България.  За мен срещу г-н Сидеров трябва да бъде подадена жалба , защото ако някой си позволи така да ме напада, обгражда и притиска до стената с враждебност и явно насилие, било то само словестно, аз бих подала жалба в полицията. Това от законова гледна точка.

От името на демокрацията беше демонстрирана огромната язва, която разяжда демократичността на нашата система. Не веднъж съм изтъквала, че в България и трите основни елемента на демокрацията( педставителност, пряко участие в управлението, чрез избор на представители и отчетност на властимащите) страдат от хронични проблеми и, че системата, която ние наричаме демократична я има само на хартия, но не и на практика.  Но теоретичните ми съждения за това, що е то демокрация и има ли тя почва у нас, не бяха подготвени за бруталното поведение на г-н Сидеров, който нападна открито български гражданин и данъкоплатец заради работното му място. Нечувано!

Нямам намерения да коментирам психическото здраве на предстедателя на ПП „Атака”. Това, която за мен е безумно, е че няма страх от никой и от нищо. Чувства се вседържител. Включително да иска извинение от името на избирателите си, които са били обидени. Никой не му е дал правомощия да защитава моралния облик на електората си. Има право единствено и само да ги представлява при съставянето на закони. Точка.

Аз казвам точка, ама не и той. При намесата на органите на реда, която за мен си бе наложителна и съвсем в реда на нещата, г-н Сидеров се настърви и срещу друг данъкоплатец заради работното му място. Застана гордо зад депутатския си имунитет и сръфа полицая, че си изпълнява служебния дълг, а именно да следи за реда. Оказа се, че Сидеров е над този ред, защото има депутатски имунитет. И в крайна сметка стана така, че сме имуизирали народните си представители срещу демокрацията. Дали сме им право на физическа саморазправа с нас, суверена, когато им искаме сметка за несвършената работа. Развързали сме им ръцете да ни стискат за гушите без да имаме право на протест, жалба или защита! Не само, че ни крадат и лъжат, ами сега започнаха и да ни нападат. И така, ще е – политически произвол заради липсата на граждански контрол!

Споделете в социалните мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *